Z. Mirković
ODLIČNA SARADNJA: Sobotka i Dačić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić boravio je u diplomatskoj poseti Austriji gde je imao niz važnih razgovora. Dačić je posetu započeo sastankom sa predsednikom Nacionalnog saveta – Donjeg doma Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom sa kojim je razgovarao o odnosima dve države.

Šef srpske diplomatije se sastao u Beču i sa generalnom sekretarkom Oebsa Helgom Šmit. Posetu Austriji zaključio je susretom sa austrijskim kolegom, Aleksandrom Šalenbergom.

Šalenberg je istakao da ga raduje što se sastanak sa srpskim kolegom u Beču održava posle dogovora o Planu implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

“Još je mnogo sastanaka i teških razgovora pred nama. Dogovor koji je postignut je važan signal. Pozdravljam što su Srbija i Aleksandar Vučić prihvatili ovaj dogovor. To nije bio lak korak, ali je važan”, objasnio je Šalenberg.

Rekao je da zna da je normalizacija odnosa Prištine i Beograda nešto što je bitno za ceo region.

“Normalizacija odnosa nema alternativu, ona ima podršku EU i SAD, naglasio je Šalenberg i izrazio nadu da će brzo doći do primene svih dogovora.

Šalenberg je podvukao da Srbija i Austrija imaju snažne odnose koji se posebno zasnivaju na oko 120.000 Srba koji žive u Austriji.

Dačić je zahvalio Austriji na podršci evropskom putu Srbije i rekao da je Beograd spreman za dalju saradnju. Dodao je Srbija i Austrija imaju redovan politički dijalog, a da su redovni susreti zvaničnika dobra osnova za dalje unapređenje saradnje, podsećajući na više susreta predsednika Vučića sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

“Srbija se saglasila da će implementirati osnovne principe iz evropskog predloga do naših crvenih linija. Nećemo priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i ne slažemo se sa članstvom Kosova u UN”, naglasio je Dačić.

Srbija i Austrija sledeće godine obeležiće vek i po bilateralnih odnosa, koji su uspostavljeni davne 1874. godine.

Austrija ključni investitor

Austrija predstavlja jednog od najvećih investitora u Srbiju. Prema podacima Agencije za privredne registre Republike Srbije, na teritoriji Srbije je registrovano oko 900 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Austrije, odnosno pravna lica registrovana u Austriji, što je, sa investicijama, dovelo do zapošljavanja preko 20.000 radnika.

U Srbiji trenutno posluje desetak najznačajnijih austrijskih banaka, osiguravajućih kuća i telekomunikacionih kompanija.

Kompanija Telekom Austrija, čija je investicija u mobilnu telefoniju (VIP mobil) najveća grinfild investicija iz Austrije, naftna kompanija OMV, kao i druge veliki kompanije kao što su Svarovski, Henkel, Rauh, Knauf, Štrabag. Poslednjih godina značajna su i ulaganja Gerlingera i Cumtobela.