Pixabay.com
Belgija

Belgijska vlada saopštila je danas da više neće pružati sklonište za muškarce-samce koji traže azil, navodeći da prioritet treba da budu porodice, žene i deca, usled nedovoljnog kapaciteta prihvatnog smeštaja.

Državna sekretarka za azil Nikol de Mur rekla je da se u narednim mesecima očekuje sve veći pritisak na prihvatne centre, kao i da želi da “apsolutno izbegne mogućnost da deca završe na ulici ove zime”, prenosi AP.

Prema podacima Agencije Evropske unije za azil, muški podnosioci zahteva za azil činili su 70 odsto ukupnog broja zahteva u 2021. godini.

Odluku belgijskih vlasti kritikovale su nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, ali i Savet Evrope.

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da “nedostatak smeštaja ima ozbiljne posledice po ljudska prava oni koji podnose zahtev za azil u Belgiji”.

Ona je prošlog decembra pozvala vlasti u Belgiji da pruže bolju pomoć tražiocima azila, nakon što je više stotina ljudi spavalo na ulicama Brisela na niskim temperaturama.

Direktor organizacije “Amnesti internešenel” u Belgiji Filip Hensmans rekao je da belgijska vlada “sahranjuje” ljudska prava.

– Mislili smo da smo videli sve, ali nismo. Belgijska vlada sahranjuje ljudska prava tako što obustavlja prijem samaca tražilaca azila – rekao je Hensmans.

Belgija je prošle godine primila skoro 37.000 zahteva za azil, a u njenim prihvatnim centrima ima mesta za oko 33.500 ljudi.

Pored tražilaca azila, Belgija pruža pomoć za više od 60.000 Ukrajinaca koji su pobegli iz svoje zemlje nakon početka ruske invazije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here