Beogradski duh srpske slave

0

 

Posle sezone orkana nailazi sezona slava i urnebesnih partija na istočnoj obali južne Floride. Kuća u Bojton Biču sa bazenom, dvorištem i kaminom pruža sve uslove za opuštanje i uživanje. Ne svodi se po običaju ceo događaj samo na jelo i piće u jednoj prostoriji već su gosti raspoređeni po dvorištu, oko bazena ili uz zapaljenu vatru. Menjaju se ambijent i sagovornici bilo unutar komforne kuće ili oko njene prostrane okućnice.

Gost broj jedan je kum Predrag Božić, poznatiji kao Bane. Priča viceve kao navijen (na isti način pedantno održava bazene u West Palmu, a i šire) i razvaljuje nam vilice od smeha. Pružam mu ruku, a on započinje kratku šaljivu priču. – Je l’ znaš šta radi Čak Noris u Zemunu? Sležem ramenima, a on mi ne pušta šaku dok ne završi! – Pa radi šta mu se kaže – zadržava osmeh on?
 

Bratstvo i jedinstvo

Imamo i jednog pravog Zagrepčanina Borisa Psakera. On je dogurao do drugog tima NK Dinama i živa je fudbalska enciklopedija. Očigledno da je završio i kurs latinoameričkog plesa po načinu kako densuje.
– Čuj dečki, to je stara bečka škola, kužiš? Smeje se i cuga crno vino.

Domaćini sa svoje dve ćerke Gordanom (28) i Jovanom (24), koje su uzgred rečeno lepe na mamu, presrećni su kada vide nas vesele i zadovoljne. Zahvaljujući njima društvo je prošarano raskošnom mladošću.

Smederevac Steva Runjajić je sin nekad poznate pevačice narodnih pesama Gordane Runjajić, pa ima sluha da odabere dobru muziku. Zovu ga i Steva Limo jer već dugo ima uspešan privatni biznis sa limuzinama. Nekada je igrao košarku za BASK u (nižerazrednoj) popularnoj Beton ligi Beograda. Obično ga pred kraj zabave uhvati čežnja pa nam po ko zna koji put priča o podvizima: "E ljudi, verujte mi, na poluvremenu vodimo protiv Radničkog FOB-a sa 20 razlike."

– Mićo, prošli put si rekao 18 – precizira i provocira ga Biljana, Banetova supruga sa neskrivenim smehom u uglu usana. – A pretprošli put 16 – dodaje Majina rođena sestra, crnokosa Vesna.

Pogađate da se razlika smanjuje svakom sledećom upadicom prisutnog slušaoca Stevinih statističkih podviga, a pojačava buka izazvana smehom. Tu se Steva tobože ljuti, bori za reč, ali ne menja temu. Pomoć traži od supruge Maje koja ga ljubi i teši, a kojoj se prolilo piće od drhtavog zaraznog smeha. Ako je razglas prejak onda nam obično gostuje i lokalni šerif začuđenog pogleda, da bi sve bilo kao na američkom filmu, ali ovaj put smo bili umereni. Za suprugu Maju se ne zna da li igra ili bolje kuva, a kuva profesionalno ostarelim lokalnim milionerima i brine se o njima.

Od četrdesetak gostiju bar polovina je iz Beograda, pa se u jednom trenutku osećam kao da sam u najlepšem gradu. Milina od ispunjenosti duše željne svog naroda. Pozdravljamo se i razilazimo posle ponoći, dajući ključeve suprugama koje su pile u granicama dozvoljenog. Ponavljamo po ko zna koji put:

– E najbolje je kod Runjajića, majke mi.
 

Made in splavovi

Plavokosa Melina (18), Biljanina i Banetova kćerka, najmlađa na zabavi, prva započinje sa pesmom i igrom.
– Vidi je, pokupila sve popularne fore letos u Beogradu sa splavova! – komentariše mama Biljana i maše glavom levo-desno.
Pridružuju se Vlada – Cigara Kuzmanović sa "kubanom" u ustima (nekad u biznisu sa cigarama) i rukama uvis kao da se predaje. A predaje se boemisanju kao i njegov drugar ‘relator’ Branko Panić jer ih je pogodila pesma. A pesma je "Ovo je moja kuća živeo sam tu"…
Svi sa mislima gde nam je ta kuća praznimo čaše i prihvatamo pesmu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here