Bolesna Srbija

0

Verovali ili ne, čak 81 odsto stanovništva Srbije izdvajalo je novac za lekove u toku prošle godine. U odnosu na 2006. godinu, kad je poslednji put sprovedeno istraživanje, broj gojaznog odraslog stanovništva povećan je sa 17 na 22 odsto, dok je broj gojazne dece povećan sa devet na 14 odsto.
– Ovi podaci nam govore da u narednom periodu veliku pažnju treba da posvetimo rešavanju ovog zdravstvenog problema, od porodice, državne vlasti, lokalnih samouprava do zdravstvenih radnika – istakao je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.
Ministar Lončar je rekao da medijske poruke u vezi sa zdravljem prati 48 odsto odraslog stanovništva. Ovo češće čine žene, osobe visokog obrazovnog profila i stanovnici urbanih naselja. A u porastu je udeo osoba u populaciji odraslih stanovnika Srbije koji prati medijske poruke u vezi sa zdravljem sa 31 odsto na 48 odsto.
Osim gojaznosti, zabeležen je i trend povećanja povremenog ili stalnog konzumiranja alkohola sa 40 na 54 odsto. Procenat odraslog stanovništva koje puši svakodnevno ili povremeno povećan je sa 33 odsto na 35 odsto. Prosečan godišnji iznos ukupnih izdataka za zdravstvenu zaštitu po članu domaćinstva u 2013. godini iznosi 60.632 dinara.
Zdravstvena zaštita nije bila pružena za 18 odsto stanovnika Srbije, iako su imali potrebu za njom i to najčešće iz finansijskih razloga (25%), dugog čekanja na zdravstvenu zaštitu (17%) ili udaljenosti (6%).

ZDRAVLjE SRBA

x Veoma dobro i dobro 57%
x Prosečno 27%
x Loše i veoma loše 16 %


BOLESTI KOJE NAJČEŠĆE MUČE STANOVNIŠTVO

x Povišen krvni pritisak
x Masnoća u krvi
x Dijabetes
x Depresija

NE PLAĆAJU ZDRAVSTVENU USLUGU
x Južna i istočna Srbija 87%
x Šumadija i zapadna Srbija 76 %

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here