Boris Tadić neće Srbiju u NATO

0

Mediji u Evropi preneli su izjavu ambasadora Rusije u NATO-u Dmitrija Rogozina da "postoji pukotina u NATO-u koja će se još više produbiti ako Alijansa nastavi da se širi".

Dmitrij Rogozin drži u rukama jedan primerak "Vesti"

U ekskluzivnom razgovoru za "Vesti" vođenom u Briselu, Rogozin potvrđuje ovaj stav i komentariše "zeleno" svetlo NATO-a Crnoj Gori.

 

Zašto mislite da Crnoj Gori ne treba NATO?
– Mi nismo naklonjeni procesu širenja NATO-a na Balkan. Treba izgraditi novi sistem evropske bezbednosti. Predložili smo jedan novi ugovor sa svim zemljama Atlantskog saveza koji bi omogućio da evropski prostor bude bezbedniji. Šta će Crnoj Gori NATO? Da bi slala svoje vojnike u Avganistan? Zar nije u njenom interesu da poboljša svoju privredu i život ljudi u zemlji. Ovo je moj lični stav: zar može da se zaboravi bombardovanje od pre 10 godina? Ja razumem težnju da se uđe u Evropsku uniju, ali ne u NATO, kaže Rogozin.

 

Ne mislite li da su ekonomski prosperitet i ulazak u NATO međusobno povezani, odnosno uslovljeni?
– Mislim da SAD hoće da pokažu svoj kapacitet da budu svugde prisutni.

 

Mnogi kritikuju Vladu Srbije za kontradiktornu politiku: razvija odnose sa Rusijom a zagovara ulazak u NATO?
– Srbija ne želi da postane članica NATO-a i ima volju da postane deo Evropske unije. Rusija smatra da je zvanični stav Vlade predsednika Tadića veoma uravnotežen. Pred Srbijom je šansa da kao takva postane važan elemenat ervopske politike.

 

Rusija je nedavno predložila NATO-u novi projekat sistema evropske bezbednosti?

– Novi predlog predsednika Medvedeva NATO-u podrazumeva potpuno novu arhitekturu sistema evropske bezbednosti, uz učešće već postojećih međunarodnih i regionalnih organizacija. To bi, da slikovito kažem, ličilo na sistem "babuške" gde imate lutku u većoj lutki itd. Prva "lutka" su UN sa sistemom pravila ponašanja članica, zatim NATO, zatim Oebs, pa nacionalni sistemi bezbednosti. Na ovaj način koji okuplja regionalne i nacionalne nivoe mogle bi da se savladaju mnoge prepreke za mir. Novi sistem evropske bezbednosti obuhvatio bi sve članice NATO-a i neke neutralne zemlje među kojima i Srbiju koja bi tu imala veoma važno mesto baš zato što je neutralna.

 

Kakve su reakcije Zapada?
Za sada nisu ozbiljne. Kažem za sada, jer će se u januaru održati Savet NATO-Rusija i ovaj predlog će biti na dnevnom redu. Ovaj predlog je šansa za Evropu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here