Bravo Nevene: Subotićevo veliko srce

0

Veliki humanista: Neven Subotić je srećan što pomaže ljudima

 

Neven Subotić se vratio na teren posle pauze od osam i po meseci. U intervjuu objavljenom na veb stranici njegovog kluba, Borusije iz Dortmunda, naš internacionalac je govorio o svojoj Fondaciji, oporavku od povrede i sadašnjoj formi, ali i o tome koliko ga je obradovalo to što je nemačka fudbalska reprezentacija, sa njegovim klupskim drugom Matsom Humelsom, osvojila u Brazilu titulu svetskog prvaka.

 

Subotić o svojoj Fondaciji kaže:

– To je, pored Borusije, najvažniji deo mog života. Letos smo bili u Etiopiji. Kad vodiš neku Fondaciju, važno je da obiđeš i upoznaš one za koje to radiš. Posetili smo pet bunara koje smo darovali ljudima u Etiopiji i videli kakve su pozitivne promene oni doneli, a ključna je – pitka voda nadohvat ruke. Sada tamošnja deca imaju više vremena za školu i učenje, jer ne moraju više satima i satima da tragaju za vodom i donose je iz daljine kući. Oni stariji imaju više vremena za svoj posao. Rad za Fondaciju pričinjava veliko zadovoljstvo i pruža motivaciju za život….

 

Kad je reč o projektima za budućnost, po Nevenu je u prvom planu – kratkoročno i dugoročno – da se izbore za stopostotnu higijenu.

– Tamo (u Etiopiji) imaju dovoljno škola, ali premalo čiste vode. Zato ćemo tamo usmeravati novac od donacija, kaže Subotić.

Pre mesec dana se pridružio ekipi.

– Kada se setim prvog treninga posle duge pauze, ne mogu da ga uporedim ni sa čim drugim. Radovao sam se kao desetogodišnje dete kada ga odvedu u Diznilend, priznao je naš fudbalski as.

O svojoj formi kaže:

 

Od Amerike do Srbije
Datum rođenja:

10. decembar 1988.
Mesto rođenja: Banjaluka
Godina: 25
Visina: 1.88m
Mesto u timu:

centralni bek, štoper
Broj na dresu: 4
Fudbalski počeci: TSV Švarcengberg, Sparta Junajted, Impakt Junajted, Manati Medžik, Braden River, IMG Soker akademi, Saut Florida Buls, Majnc.
Profesionalna karijera: Majnc (2006-08), Borusija Dortmund (2008-)
Reprezentacija: Mlađe selekcije SAD (U17, U20), Srbija (A tim)
Debi za Srbiju: 28. marta 2009. protiv Rumunije (3:2) u Konstanci
Mečevi/golovi za Srbiju: 36/2

– Ja nisam nikakav supermen. Ali ne dozvoljavam da na mene utiču mali problemi. Jasno mi je da se čovek i posle jedne takve povrede vraća u formu, ali ne baš stoprocentno. Uglavnom, sve je u redu – mogu da trčim, pa i da odradim sprint, ali i da bez straha uđem u duel sa protivničkim igračem, kaže Neven.

O povratku u staru formu i negdašnji učinak.

– To je teško reći. Lično mislim da sam u top formi, zato što iza sebe imam dugu fazu oporavka. Dva meseca nisam mogao da se mrdnem i bilo šta učinim na terenu, ali otada je kod mene sve u usponu. Radio sam tokom ovog leta i treninzima došao ponovo u top formu. Nedostaje mi jedino takmičarska atmosfera. To moram još da nadoknadim. Trening mečevi tokom priprema ne mogu se porediti sa prvenstvenim utakmicama Bundeslige. Tek kada stignem do tih mečeva, videću dokle sam zaista došao, poverio se Subotić navijačima Borusije.

Svetsko prvenstvo u Brazilu je gledao na TV.

– Radovao sam se ludački, mi smo želeli sve te titule. Izuzetno sam ponosan što su ti momci (reprezentativci) deo nas.

O novoj konkurenciji za mesto u odbrani Borusije.

 

– Bio bih besan da je klub (umesto Gintera) doveo nekog jeftinog fudbalera. Ali, Papa je sjajno igrao na Mondijalu, a Mats Humels je bio jedan od najboljih igrača na ovom šampionatu. To pokazuje na kom nivou mi igramo. Za mene lično je bolje da ni sa 99 odsto (forme) ne mogu da stignem do svog cilja, kazao je Subotić o svojim konkurentima za mesto u timu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here