Čelična greda čuva vozače od Morače

0

Krivina smrti dobila čelične odbojnike
 

Mesto Dromira (niko i ne zna i ne ume ubedljivo da objasni otkud mu tako čudno i nerazumljivo ime), koje je u proteklih pola veka, odnosno od puštanja Jadranske magistrale kroz kanjon Morače u saobraćaj, češće od svih drugih osvitalo na stupcima crnih hronika zbog teških saobraćajnih udesa koji su se tu događali, ubuduće će, po svemu sudeći, izgubiti taj neslavni i tragični primat.

 

Presudili stručnjaci

Upravo mišljenja saobraćajnih stručnjaka bila su presudna da putari konačno postave bezbednosne grede i na ovom mestu na kojem one, objektivno, nisu potrebne ako bi se gledali uslovi i kvalitet puta.

Tragična poluvekovna praksa je, nažalost, očigledno demantovala teoriju i mišljenje stručnjaka koji su projektovali i izgradili ovaj put…

Iako se radi o kilometru objektivno najkvalitetnijeg, najpreglednijeg i najbezbednijeg puta na deonici od Podgorice do Manastira Morače, ovde se od šezdesetih godina prošlog veka kada je krenuo redovni saobraćaj dogodilo više teških saobraćajnih nesreća nego na svim drugim, mnogo opasnijim i rizičnijim deonicama.

 

Alarm

Čašu je prelila proletošnja nesreća, kada je na tom istom mestu, 30. maja, u Moraču sleteo "ford fijesta" i u smrt odneo tri medicinske sestre Kliničkog centra iz Podgoprice – Podgoričanke Milicu Stanišić i Jelenu Milosavljević i Danilovgrađanku Draganu Lalović. One su se sa koleginicom Milijanom Tiodorović, koja je bila za volanom, vraćale iz Berana gde su polagale ispite na Višoj medicinskoj školi.

 

Tiodorivićeva je tu iz nepoznatih razloga izgubila kontrolu nad vozilom, prešla na levu kolovoznu traku, a potom i preko velikog zemljanog proširenja pored puta odakle se vozilo sunovratilo u više od 50 metara duboko korito reke. Tiodorovićeva je imala sreću, ispala je iz vozila i uz pomoć jednog ribara koji se tu slučajno zatekao, uspela da se spase sa lakšim povredama, ali za njene koleginice nije bilo spasa u olupini koja je potonula u vir dubok više od dva metra.

Upravo ova tragedija je bila alarm i za putare i za saobraćajne stručnjake da konačno eliminišu ovu, po svemu sudeći, najcrnju od ukupno 43 "crne tačke" koliko ih još ima na crnogorskim drumovima.
 

Dromira je odnedavno celom dužinom, koliko god to izgledalo nelogično, obezbeđena metalnim odbojnicima tako da ubuduće, čak i oni koji iz bilo kojih razloga na ovom mestu izgube kontrolu nad vozilom i krenu put ambisa, neće moći da slete već će ostati na kolovozu ili proširenju pored kolovoza.

 

Kobno opuštanje

Stručnjak za saobraćaj i sudski saobraćajni veštak mr Milenko Čabarkapa ukazuje na činjenicu da su se gotovo sve tragedije na Dromiri desile vozačima koji su dolazili od Kolašina i manastira Morače i posle izlaska iz onog najopasnijeg dela kanjona Morače.

– Dolaskom u Dromiru gde se put ispravlja i vidici postaju širi, vozač se instinktivno opušta posle napete vožnje kroz kanjon gde je bio pod mnogo većom tenzijom zbog raznih izazova kakvi su tuneli, opasne krivine, galerije, strepnja od potencijalnih odrona i slično. To je razlog da se vozači opuštaju i pritiskaju gas…

 

Statistika

Samo u poslednje četiri godine Dromira je odnela 12 života. U analima će posebno ostati upamćena 1996. godina kada su se, u razmaku od dvadesetak dana, na ovom mestu desile dve teške saobraćajne nesreće u kojima je poginulo pet osoba.

Sa Čabarkapom se u celosti slaže i njegov kolega Goran Čarapić.

– Na takvim zasecima, kao što je Dromira, neophodno je da se postave jače zaštite, odnosno čelične konstrukcije koje bi u slučaju udara vozila u njih imale mogućnost vraćanja vozila na kolovoz, odnosno onemogućile sletanje vozila u provaliju. Takvih odbojnih čeličnih greda je malo na ovom putu, što je i najčešći uzrok sletanja vozila, bez obzira na koncentraciju vozača za upravljačem u trenutku nastanka saobraćajne nezgode", smatra Čabarkapa i ukazuje na fatalne posledice svake, i najmanje greške na ovom putu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here