Početak procesa formiranja Zajednice srpskih opština, prema najavama Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, biće na dnevnom redu sastanka u Briselu 2. maja.

Predstavljanje nacrta je, kako je naveo Lajčak, u intervjuu za slovački “Denikn”, prvi obavezujući korak. Obelodanio je i da će se kad je reč o formiranju ZSO držati evropskih modela. Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan je ponovio da je ZSO obaveza koju Priština “hitno” mora da ispuni, kao i da je došlo vreme za to.

Pristrasnost Zapada

Bez obzira na ove najave Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost nije optimističan, jer kako kaže mogli su i da poruče da to ne može kako je Aljbin Kurti zamislio.

– Nisam siguran ni kako su oni to zamislili, jer strahujem da ni stav Zapada nije daleko od Kurtijevog, a to je da ZSO ne treba da ima neke posebne nadležnosti, naročito ne izvršne. Kad to uzmemo u obzir, skeptičan sam i po pitanju uspeha pregovora, jer deluje da će predlog koji se bude pojavio, pre svega biti u skladu sa interesima i stavovima Zapada koji nisu daleko od stavova Kurtija. To su samo nijanse – objašnjava za “Vesti”, zašto ne smatra da će biti značajnijih pomaka u pregovorima.

Ne veruje i da će do formiranja ZSO doći, jer se boji da će stav Zapada biti takav da će opet biti više na strani Prištine nego Beograda i da, samim tim, neće ispuniti očekivani okvir kako bi ZSO trebalo da izgleda.

– Borbu treba da nastavimo, ali me interesuje, reakcija Zapada. Vidimo da pooštravaju stav prema Srbiji. To više nije ni tajna, pošto su prihvatili Kurtijeve izbore na severu KiM koji su nelegalni i nelegitimni i time suštinski stavili Beogradu do znanja da su na strani Kurtija.

Više o ovoj temi čitajte u vikend izdanju “Vesti”