Crna lista sveštenika pedofila

0

 

Ako Vatikan neće, vernici hoće da kazne sveštenike pedofile 

 

"Važno je da pedofili, bilo oni sveštenici, nastavnici ili ako na bilo koji način rade sa decom ne smeju biti u prilici da provode vreme sa decom", rekla je Letardova za list "Matin dimanš".

 

Ona je dodala da kao što postoji centralni registar za učitelje i nastavnike nešto slično treba napraviti za pedofile. Letardova se založila i za osnivanje centara za pomoć žrtvama kao i da svi slučajevi treba da završe na sudu.

 

"Tim slučajevima se treba odlučno pozabaviti. Crkva, takođe, treba da preuzme svoj deo odgvovornosti", rekla je Letardova.

 

Ona je dodala da bez obzira da li počinioci imaju veze sa crkvom moraju da podležu švajcarskom krivičnom zakonu.

 

Komentari Letardove usledili su nedelju dana pošto je vodeći švajcarski sveštenik pozvao Vatikan da osnuje međunarodni registar rimokatoličkih sveštenika, koji su prijavljeni da su seksualno zlostavljali decu.

 

Martin Verlen, član švajcarske Biskupske konferencije, rekao je listu "Zontagsblik"da strahuje da katolička hijerarhija nije dovoljno ozbiljno shvatila posledice koje će Crkva sigurno osetiti.

 

U međuvremenu, slučajevi seksualnog zlostavljanja među sveštenicima gomilaju se širom Evrope i u SAD. Samo u Švajcarskoj, Katolička crkva je prošle nedelje saopštila da istražuje najmanje devet ozbiljnih slučajeva seksualnog zlostavljanja i maltretiranja koja su se dogodila proteklih godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here