Da su srednjovekovni moreplovci znali za lekovita svojstva šipurka, Amerika bi verovatno bila otkrivena mnogo ranije. Naime, jedan od najvećih problema prilikom dugih prekookeanskih putovanja bio je skorbut, bolest mornara koja je odnela veliki broj života.

Danas znamo da ova bolest nastaje usled nedostatka vitamina C. Da su moreplovci svakog dana pili po dve do tri šolje čaja od šipka, crvenog ploda bogatog ovim vitaminom, mnogi životi bili bi spaseni.

Zbog velike količine vitamina C, razni proizvodi od šipka odlično su lekovito sredstvo protiv umora i iscprljenosti, ali i za suzbijanje infekcija i groznice, i kod jačanja imuniteta. Osim deci, i starijim osobama, redovno uzimanje lekovitih preparata i proizvoda od šipka se preporučuje i majkama koje doje, jer uzimanjem šipka povećava se količina vitamina C u majčinom mleku, što povoljno deluje na razvoj deteta.

Pored vitamina C, šipurak ili šipak bogat je i vitaminima B2 i K, kao i provitaminom A iliti karotenom. Sadrži velike količine pektina, tanina, flavonoida, proantocijanida i organskih kiselina koje mu daju prijatan ukus. Važno je napomenuti da ako sakupljate šipak za čaj, on bi trebalo da bude tvrd, ne potpuno zreo, za razliku od plodova koji se sakupljaju za čuveni pekmez. Šipak se suši na toplom, promajnom mestu ili u rerni koja je zagrejana na 50 stepeni.

Zahvaljujući beta karotenom, od kojeg dolazi i njena predivna crvena boja i organske kiseline, organske kiseline podstiču bolju funkciju i rad bubrega. Zbog velike količine tanina, šipak u obliku sirupa ili čaja pomaže protiv upale sluzokože creva i kod dijareje, a sprečava i krvarenje i upalu desni.

Lekoviti sastojci šipka takođe se nalaze u njegovim semenkama. Semenke šipka sadrže puno tanina i vitamina E, voćnih kiselina, minerala, eteričnog ulja i oko 10% masnoće ulja.

Cvetne latice šipurka upotrebljavaju se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želuca, creva, plua i hemoroida kao i protiv proliva i želudčanih grčeva. Pomešana s drugim biljkama koristi se u lečenju mnogih drugih bolesti.

Napravite sami čaj od šipurka za jačanje imuniteta i protiv virusnih infekcija:

Dve supene kašike plodova šipurka, jednu supenu kašiku cvetova zove, jednu supenu kašiku lista matičnjaka i jednu supenu kašiku lista i cveta vranilove trave preliti sa 750ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Procediti, pa jednu šolju popiti odmah, a ostatak čaja popiti u toku dana u manjim gutljajima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here