Anka Raščupanka
Deca i ekologija

Mnogobrojne zemlje, ali i pojedinci pojačali su akcije i investicije kako bi pokrenuli tranziciju ka klimatski otpornoj i održivoj budućnosti u tekućoj godini, koja će biti ključna u borbi protiv klimatskih promena i degradacije životne sredine. U tom cilju ističe se pet trendova:

1. Uspon klimatskih finansijskih tehnologija

Klimatske finansijske tehnologije spajaju moderne finansije, tehnologiju i usluge s principima održivosti, obezbeđujući sredstva neophodna za prelazak na zelenu ekonomiju, tj. obnovljivim izvorima energije uz povećanu ekološku i društvenu održivost. Uvode se zelene obveznice, namenski fondovi i finansijska podrška za projekte koji smanjuju emisiju ugljenika.

2. Povećana transparentnost preduzeća

Hiljade preduzeća u Evropi već sada su u obavezi da obelodane detaljne informacije o tome kako njihovo poslovanje utiče na životnu sredinu, socijalna pitanja i kako upravljaju rizicima i prilikama u vezi sa tim, što ih podstiče da češće preispituju svoje održive strategije.

Ovim propisima nekada dobrovoljni izveštaji o održivosti postaju standard u poslovanju.

3. Ispitivanje emisija obima 3

Emisije opsega 3, indirektne emisije, često su najveći izvor ugljeničnog otiska preduzeća. Emisija obima 1 i 2 kompanija direktno kontroliše, a obim 3 obuhvata sve ostale indirektne emisije iz aktivnosti kao što su poslovna putovanja, nabavka, otpad i upotreba prodatih proizvoda. Neophodnost smanjenja ugljeničnog otiska pokreće inovacije u oblasti dizajna proizvoda, logistici i materijalima.

Ovaj trend zahteva intenzivno prikupljanje podataka i angažovanje s dobavljačima i partnerima kako bi došlo do promene u ukupnom ciklusu poslovanja.

4. Upravljanje klimatskim rizicima

Od ove godine očekuje se da upravljanje klimatskim rizikom bude obavezujući deo strategije upravljanja rizicima kompanija koje razmišljaju o budućnosti. Od svakog privrednog lica se očekuje da usvoji sveobuhvatnije pristupe, da uključi analizu klimatskih scenarija i testiranje stresa kako bi razumeli potencijalne uticaje na svoje poslovanje pod različitim scenarijima globalnog zagrevanja. Trend takođe ukazuje na povećanje prodaje proizvoda osiguranja prilagođenih klimatskim rizicima.

Pre odobrenja velikih projekata obavezan će biti test uticaja na klimatske promene.

5. Veštačka inteligencija u službi održivosti

Veštačka inteligencija (AI) je moćan alat koji se može iskoristiti za rešavanje složenih izazova održivosti. Očekuje se da će se 2024. primena veštačke inteligencije u održivosti značajno povećati, pomoći u određivanju optimalnog korišćenja resursa u poboljšanju energetske efikasnosti, tj. doprineti smanjenju štetnih uticaja na životnu sredinu.

Kos

Pevačica dužine tela od 23,5 do 29 cm, raspona krila 34 do 38 cm, težine od 80 do 125 g. Živi u šumama i baštama u blizini čoveka. Najčešće naseljava šume i livade, voli vlažna mesta. Viđa se uglavnom na tlu, gde provodi veći deo vremena tražeći hranu. Gnezdo pravi ženka od blata, suve trave i grančica koje slaže na drvetu ili u žbunju.

Veverica

Ima telo dugačko 45 cm, a teško oko 300 g. Živi u gustim krošnjama drveća na svim prostorima, uključujući gradske parkove. Pravi dva gnezda na stablu. Prvo, otvoreno, pravi od grančica i koristi od proleća do jeseni. Drugo, zatvoreno, pravi u šupljini stabla da u njemu prezimi i okoti mlade. Dok skače sa grane na granu kitnjasti rep pomaže pri upravljanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here