Desetine mrtvih u Jemenu

0

 

Vojska Jemena, iako raspolaže prilično modernim oklopnim vozilima, stalno nailazi na žestok otpor šiitskih pobunjenika. Taj otpor traje još od 2004, a sa goleti kroz koje prolaze tenkovi na fotografiji, izbeglo je više od 50.000 ljudi
 

Sukobi su počeli pošto je vojska pokrenula operaciju traženja terorističkih ćelija u starim kvartovima Saade, uporištu šiitskih pobunjenika, koje se nalazi 240 kilometara severno od glavnog grada Sane, prenela je agencija Ansa. Pobunjenici su napali položaje koje su poslednjih dana izgubili, ali je predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh obećao pobedu nad njima u toku narednih dana.

 

Sukobi između vojske i zaiditskih pobunjenika, koji čine ogranak šiizma, izbili su 11. avgusta u okviru nemira koji traju od 2004. godine, a od tada je više hiljada ljudi izgubilo život dok je oko 55.000 lica raseljeno. Vlasti Jemena optužuju pobunjenike da uz podršku Irana nastoje da uspostave vladavinu zaiditskog imamata, svrgnutog 1962. godine. Pobunjenici se brane tvrdeći da traže "društveno-ekonomski razvoj Saade" i poštovanje prava na slobodno izražavanje mišljenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here