Dijaspora: Srbija i RS da polože račun!

0

Članovi Uprave SKC sa domaćinima iz Belincone
 

Sednicu krovne organizacije Srba u Švajcarskoj vodio je predsednik Boban Petković, koji se zahvalio domaćinima iz Belincone na srdačnom prijemu.

Svoje zadovoljstvo zbog sednice SKS u njihovim prostorijama izrazili su domaćini "Svetog Save" Neđo Đokić i Željko Milićević.

Na dnevnom redu ovog tela bili su presek stanja rada u 2014. godini, plan rada za naredni period i obeležavanje godišnjice Prvog svetskog rata.

 

Predsednik Petković je izneo podatke o humanitarnim aktivnostima povodom katastrofalnih poplava u Srbiji i Republici Srpskoj, nabrajajući šta je sve SKS uz pomoć ostalih udruženja uradio, počev od animiranja švajcarskih medija, švajcarskog ambasadora u Beogradu i države Švajcarske, navodeći da je sakupljeno, po ranijem dogovoru, preko konta kluba u Šafhauzenu 15.000 franaka, da je u Srbiju i Republiku Srpsku upućeno 13.000 franaka i da je na kontu ostalo još 2.000.

 

Sednica protekla u dobroj i konstruktivnoj atmosferi
 

Željko Milićević je izneo podatke šta je i kako je njihov klub "Sveti Sava" uradio po pitanju sakupljanja novca i robe za poplavljene i izrazio zadovoljstvo urađenim.
 

Konstatovano je da je dosta urađeno, ali da se mora tačno znati gde i je i kome upućen novac pa je Upravi odbor doneo zaključak, da se "svim donatorima moraju uputiti zahvalnice i zatražiti od država obaveštenje gde je pomoć otišla, odnosno da državni organi Srbije i Republike Srpske proslede informaciju SKS gde je novac poslat, kako bi se donatori mogli tačno informisati gde je i kako je njihov novac utrošen".

 

Godišnjica Velikog rata

Po pitanju obevežavanja godišnjice Velikog rata donet je zaključak da se u dogovoru sa Dopunskom školom i folklorima organizuje priredba u februaru naredne godine pod pokroviteljstvom kluba "Sveti Sava" u Belinconi, koji ke prihvatio da bude domaćine.

Zvonko Jovanović, potpredsednik Skupštine dijaspore, predložio da se podigne spomen ploča Arčibaldu Rajsu, a usvojena je i inicijativa Udruženja srpskih žena "Dr Draga Ljočić" da se takođe spomen pločom obeleži i grob Mileve Marić-Ajnštajn.

Usvojen je i Zvonkov predlog da se razmotri organizacija Dani srpske kulture u Švajcarskoj na kojima bi se organizovale izložbe, pozorište, kulturne večeri. Ovaj predlog će se razmotriti i po mogućnosti realizovati i uz pomoć Saveza srpskih folkloraša u Švajcarskoj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here