Dijaspori mesto u parlamentu

0

Broj predstavnika nije bitan: Borislav Kapetanović
 

"Posle usvajanja Zakona o dijaspori i formiranja Skupštine dijaspore, što je u toku, inicijativu ministra Srećkovića o otvaranju javne debate o mogućnosti da srpska dijaspora ima svoje predstavnike u Skupštini Srbije, vidim kao jedan korak napred koji Ministarstvo pravi prema dijaspori, kao jednu vrstu pozitivne nadgradnje poverenja i odnosa države Srbije i dijaspore", naglasio je predsednik Zajednice Borislav Kapetanović.
 

"Ministar je u svojoj najavi o pokretanju debate dao "primer" za pet predstavnika. Broj predstavnika u parlamentu je u ovom momentu manje bitan, koliko je bitno učešće predstavnika dijaspore u Skupštini. Naravno da će eventualna javna debata u kojoj bi učestvovali kako predstavnici dijaspore, tako i političkih stranaka i institucija u Srbiji, pokazati opravdanost i broj predstavnika u parlamentu. U ovom momentu je najbitnije da se jedna takva rasprava pokrene kao što je to bilo u slučaju Zakona o dijaspori, u kojoj će svi moći da daju svoje mišljenje", rekao je on.
 

Korisno i za maticu

"Opravdanost učešća predstavnika dijaspore po meni postoji iz više razloga, koji mogu da budu i "simbolični", ali veoma korisni za dijasporu, ali i državu maticu. Možda bi i države u kojima živimo ozbiljnije i značajnije gledale na naše organizacije i pojedince i tako bili ozbiljniji i važniji partner na svim poljima kulturnog, političkog i ekonomskog života u dijaspori i zemljama regiona", kaže Kapetanović.

 

"Poslanička mesta u Skupštini su određena rezultatima izbora koje su određene političke stranke ostvarile. Mišljenja sam svakako da predstavnici dijaspore moraju biti vanstranački, što bi svakako doprinelo očuvanju kakvog-takvog jedinstva koje među Srbima u dijaspori po mom ličnom ubeđenju ipak postoji. Potrebna su i neka detaljnija objašnjenja o zakonskim mogućnostima koje bi Ministarstvo za dijasporu u tom pogledu trebalo da iznese kako bi i olakšalo sprovođenje najavljene debate", kazao je Kapetanović za "Vesti".
 

"Mislim da poslanici iz dijaspore, ako bi i bili u Skupštini, ne bi ni mogli niti bi trebalo da utiču na neku promenu političke scene u Srbiji, ali bi svakako njihovo prisustvo bilo na neki način i pokazatelj dobrog odnosa matične države prema rasejanju, ali i mogućnost da predstavnici dijaspore ukažu na probleme i potrebe Srba u dijaspori i zemljama u regionu i pokrenu eventualne inicijative u korist i države i Srba u rasejanju", naglasio je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here