Diplomate: Vučićeve izjave zabrinjavaju

0

Sukob sa OEBS-om: Aleksandar Vučić
 

”Posebno je sve to bizarno jer na Zapadu niko ne radi protiv njega, već isključivo u njegovu korist”, kazale su zapadne diplomate za beogradski list.

 

U većini ambasada, međutim, uključujući nemačku i američku, nisu čak ni nezvanično hteli da se odrede prema najnovijem medijskom istupu premijera Vučića. U Misiji OEBS u Srbiji, takođe, novinari ”Danasa” nisu dobili komentar, a prema saznanjima tog lista, zvaničnici te misije imali su višesatni interni sastanak povodom Vučićevih izjava.

 

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, da poseduje dokaze da mnogi iz međunarodne zajednice, među kojima i neki ambasadori, vrše pritisak na medije da vode kampanju protiv njega i njegove porodice.

 

Pročitajte još:

* "Ja govorim istinu, OEBS laže"

* DS: Vučić bi da posvađa Srbiju sa svetom

* ”Velike sile ne žele jakog premijera kao što je Vučić”

”Osnovna dilema je da li je tu reč o galopirajućoj nervozi i neuračunjivosti, ili ciljanom spinovanju za unutrašnju upotrebu, pa se napadom na relativno neuticajni OEBS bilduje rejting i stiču neki takozvani patriotski poeni pred posetu Nemačkoj i Angeli Merkel. To se može tumačiti i kao zabašurivanje dalje implementacije Briselskog sporazuma i mirenja sa kosovskom nezavisnošću”, ocenio je najnovije Vučićeve izjave za ”Danas” politički analitičar Đorđe Vukadinović.

 

On je napomenuo da je ovakvo ponašanje loše i dugoročno kontraproduktivno i za samu vlast, šta god da je u pozadini.

 

”OEBS je suštinski u pravu kada je reč o pritiscima na medije, a čak i da nisu u pravu, jezik Aleksandra Vučića asocira na najcrnju retoriku iz radikalskih dana”, zaključio je Đorđe Vukadinović.

 

Jovo Bakić, sociolog, za Danas kaže da ove izjave premijera govore da je izgubio nerve i politički kompas.

 

”Sa OEBS-om se na taj način ne razgovara. Možete se slagati ili ne sa nečijim stavom i mišljenjem i to izraziti, ali tu treba stati. Ovakvo ponašanje je standardna potreba autokrata da traže unutrašnjeg i spoljašnjeg neprijatelja, da ih povezuje i pravi zavere protiv kojih se on hrabro bori”, navodi Bakić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here