pixabay.com

Istraživanja pokazuju da nije važno samo šta jedete, već i kada to činite.

Jelo kasno uveče povezano je sa većom stopom gojaznosti, čak i kada su svi drugi faktori kontrolisani, a istraživanja pokazuju da nije važno samo šta jedete, već i kada.

Doktorka naturopata Džanin Bauring nedavno je objavila da postoje samo tri namirnice koje treba da jedete noću, a koje neće negativno uticati na vašu težinu ili zdravlje.

Ona upozorava da je najbolje izbegavati obroke do kasno u noć jer to može uticati i na težinu i na san. Ali ako baš morate da jedete uveče, najbolje je da to budu:

Orašasti plodovi

Ona preporučuje da pojedete malu šaku orašastih plodova – badema ili lešnika. Ova hrana će vam dati i proteine i zasićene masti, tako da nećete biti gladni pre spavanja, objasnila je ona.

– Istraživanja su pokazala da česta konzumacija orašastih plodova smanjuje nivo zapaljenja povezanih sa srčanim oboljenjima i dijabetesom – objašnjavaju stručnjaci klinike Mejo.

Konkretno, orašasti plodovi mogu poboljšati zdravlje arterija, smanjiti upale povezane sa srčanim oboljenjima, smanjiti rizik od krvnih ugrušaka, smanjiti rizik od hipertenzije i smanjiti nivoe „lošeg holesterola“, piše BestLife.

Semenke

Bauring preporučuje da jedete semenke ako osetite želju da grickate pre spavanja. Po svom nutritivnom profilu su slični orašastim plodovima: bogati su vlaknima, zdravim mastima, proteinima i vitaminima.

Ona dodaje da suncokretove semenke mogu biti posebno korisno jer su pune minerala, pa vam mogu pomoći da zaspite.

Zlatno mleko

Poslednja opcija koju ona preporučuje je „zlatno mleko“, koje može biti izuzetno korisno ako se popije pre spavanja. Ovo je obično domaća mešavina biljnog mleka, kurkume i drugih začina.

Bauring ga pravi sa mlekom od orašastih plodova, kurkumom i cimetom, a najčešće koristi bademovo mleko.

– Zagrejte ovako pripremljeno mleko i popijte neposredno pre spavanja. Fantastično je za dobar san, kurkuma je bogata antioksidansima, a sam napitak ima i antiinflamatorno dejstvo – dodaje ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here