“Crno-beli” nisu za džabe bili toliki put do Nur-Sultana, a i Kopenhagen zadovoljan bodom u komšiluku.

Partizan je u svojoj novijoj istoriji nekoliko puta išao na Istok da igra mečeve u bivšim sovjetskim republikama, ali nikada u evrokupovima, u čijim je analima i po prvoj utakmici u Kupu evropskih šampiona sa Sportingom u Lisabonu 1955, tako daleko kao na megdan prvaku Kazahstana Astani u drugom kolu Lige Evrope. Višečasovni povratak iz nedavno preimenovane prestonice do koje od Beograda ima 3.778 km pašće lakše jer je ostvarena pobeda s 2:1.

Formalno u isto vreme, a realno četiri časa kasnije, u Malmeu je počela utakmica između istoimenog švedskog tima i danskog prvaka Kopenhagena, koji se izborio da uđe u Ligu Evrope pošto ga je Zvezda u uzbudljivom revanšu trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona izbacila na penale pred njegovom publikom. Komšije su podelile plen – 1:1.

Nedugo posle skandinavskog okršaja fudbaleri Kopenhagena su već bili kod kuće. Od stadiona do stadiona ima 41 km, a od grada do grada se ide grandioznim drumsko-železničkim Eresundskim mostom (7.845 m) na stubovima od po 57 m, koji iz smera Danske izranja iz tunela Drogden (4.050).

Prečicu između ruba Danske i juga Švedske otvorili su 1. jula 2000. danska kraljica Margareta Druga i švedski kralj Karl Šesnaesti Gustaf. Koštala je 2,6 milijarde evra, a sagrađena je od 1995. do 1999.

Svaki dan preko njega pređe 75.000 ljudi. Karta je 50 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here