Džihadista” u Briselu

0

Prošao: Žan Klod Junker

Više nema ni najmanje sumnje da će na zasedanju 16. jula Evropski parlament izglasati poverenje Junkeru.

 

Otkud ovakav otpor Londona izboru ovog birokrate?

Žan-Klod Junker je oličenje svega protiv čega je britansko poimanje Unije. U Londonu se on označava kao "briselski insajder", "džihadista" čvršćih evropskih integracija i tvrdokorni pristalica politike: "Više Brisela, manje nacionalnih država".

– Ovo je loš dan za Evropu – kazao je posle svega vidno pogođeni Dejvid Kameron, odmah posle glasanja na Samitu, optužujući istovremeno lidere Nemačke,

Francuske i ostale 23 zemlje članice da su glasanjem za Junkera načinile "ozbiljnu grešku". U istom dahu, Kameron je zapretio da mu posle ovoga ostaje krajnje težak, a možda čak i nemoguć zadatak da i dalje zadrži Britaniju u Evropskoj uniji.

– Evropa je ovim činom – kazao je Kameron – načinila korak nazad i evroskeptičnoj Britaniji pružila još jedan razlog da na najavljenom referendumu glasa za napuštanje Unije.

 

Gubitnik

Lider sve popularnije evroskeptične partije UKIP Najdžel Faradž izjavljuje sada da je Kameron osvedočeni "luzer" (gubitnik) i da je njegova politika – i EU i Britanija – od početka osuđena na poraz, ali i da je pokazao kako "ništa ne razume o prirodi same EU, niti o raspoloženju ljudi u samoj Britaniji".

Prema većini ocena u Londonu, poraz Kamerona je zapravo "njegovih ruku delo". Žonglirao je između evroskepticizma u zemlji i sopstvenoj Konzervativnoj partiji s jedne strane, ali i intimne želje da Britanija ostane u Uniji, sa druge strane. Ipak, morao je da zemlji ponudi izjašnjavanje na referendumu (do isteka 2017), ali sa uslovom da pre toga pokuša da "korenito reformiše" EU, što je strategija kojoj niko u London nije davao nikakvog izgleda i koja je tako spektakularno poražena na prošlonedeljnom samitu. Sa "džihadistom" Junkerom na čelu Komisije, ta politika je sada definitivno kompromitovana.

– Ovaj izbor Junkera razorio je do temelja Kameronovu strategiju redefinisanja Unije. Igra je završena. Ako Kameron nije mogao da spreči izbor Junkera, niko živ više ne veruje da je u stanju da izbori fleksibilniju Evropu, onu koja će dozvoliti više slobode za nacionalne vlade – ocenio je Danijel Hanan, poslanik Parlamenta iz Kameronove partije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here