EU deblokira pregovore sa Hrvatskom

0

 

Taj odbor dao je saglasnost i za otvaranje dva poglavlja – "Okolina" i "Ribarstvo", prenela je Hrvatska televizija.

 

Holandija koja je poslednja ostala uporna u kočenju otvaranja pregovora o poglavlju 23, od prošle sedmice nema više nikakvih rezervi oko njegovog otvaranja.

Posle službenog deblokiranja poglavlja 23. Hrvatska treba da pošalje svoje pregovaračke stavove koji su već spremni, da bi nakon toga EU počela da izrađuje svoje pregovaračke stavove.

Taj posao treba da bude gotov do naredne pristupne konferencije, koja je sazvana za april.

COREPER je prihvatio zajedničke pregovaračke stavove za poglavlja "Ribarstvo" i "Okolina", koja će biti otvorena sutra na pristupnoj konferenciji u Briselu.

Slovenija više nema rezervi oko ta dva poglavlja, pa je otvoren put za njihovo otvaranje. Tu je odluku, nakon današnje sednice slovenačke vlade, potvrdio i slovenački premijer Borut Pahor.

Slovenija je pristala na uklanjanje svojih sadržajnih prigovora na otvaranje poglavlja o ribarstvu na osnovu jemstva da Hrvatska neće primenjivati svoj zakon o ekološko ribolovnom pojasu u Jadranu sve dok arbitražni sud ne donese odluku o granici na moru i kopnu, i razgraničenju morskih pojaseva Hrvatske i Slovenije, izjavio je Pahor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here