EU spremna da nametne nove sankcije Iranu

0

Na pitanje novinara da li postoji konsenzus unutar EU za jednostrane sankcije Iranu, Kušner je rekao da su to u načelu svi prihvatili, ali da predstoje razgovori o kojoj vrsti sankcija.

 

"Sada moramo da posvetimo i vreme i energiju da dobijemo rezoluciju UN u Savetu bezbednosti i radimo na tome", rekao je Kušner.

 

Skoro sve spremno za uvođenje jednostranih sankcija Iranu: Bernar Kušner

On je dodao da je opšti konsenzus i to da sankcije ne smeju da pogađaju narod, već treba da se odnose na privredu, bankarstvo, osiguranje i putna ograničenja za neke ljude.

 

Kušner je govorio na marginama neformalnog sastanka ministara inostranih poslova EU u Finskoj.

 

Finski šef diplomatije Aleksandar Stab rekao je juče da postoji dovoljan konsenzus unutar EU o uvođenju jednostranih sankcija Iranu, ukoliko se ukaže potreba.

 

Zapadne vlade, posebno SAD i Francuska, traže dodatne sankcije Teheranu u nadi da će zaustaviti nuklearne aspiracije Teherana, za koje vjeruju da su usmjerene ka pravljenju nuklearnog oružja.

 

Neizvesno glasanje: Savet bezbednosti UN

Iran kaže da je njihov nuklearni program isključivo u miroljubive svrhe.

 

Jedino se Kina od pet stalnih članica Savjeta bezbednosti protivi novim mjerama protiv Irana.

 

Stalne članice su Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD. Za usvajanje rezolucije neophodno je najmanje devet glasova članica Saveta i nijedan veto od stalnih članica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here