EU: Srbiji dostupno do milijardu evra za štete od poplava

0

Srbiji su kao zemlji kandidatu dostupna sredstva iz Fonda evropske solidarnosti
 

Komesarka za humanitarnu pomoć i vanredne situacije je stavila do znanja da komesar za proširenje Štefan File uporedo traži mogućnosti da se izdvoje i dodatna sredstva iz fondova IPA 2 za podršku zemljama na putu ka članstvu u EU, a koji je formiran posle dramatičnih poplava u srednjoj Evropi proteklih desetak godina.

 

Takva pomoć se daje, kako je objasnila Kristalina Georgijeva, ako šteta od poplava prelazi 0,64 odsto bruto nacionalnog dohotka zemlje koju su pogodile elementarne nepogode.

 

Pomoć Srbiji stiže sa svih strana

 

Ona je dodala da je "pristup fondovima EU složeniji za Bosnu i Hercegovinu jer ona nema status kandidata za članstvo".

 

"Reagovali smo čim smo primili zahtev iz Srbije i Bosne i Hercegovine", navela je evropska komesarka Georgijeva, istakavši da su u te dve zemlje pogođene teškim poplavama, odmah upućene pumpe velike moći za ispumpavanje vode, helikopteri i čamci. Takođe je, kako je navela, u Srbiju i Bosnu organizovano preko mehanizma EU usmereno 450 dobrovoljaca iz zemalja članica EU.

 

Evo kako pomoći ugroženima u poplavama

 

"To je i više nego što su Srbija i Bosna i Hercegovine tražile, ali smo povećali pomoć zbog dramatične situacije", navela je Kristalina Georgijeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here