Evo zašto ginemo u saobraćaju

0

Neopreznost i bahatost u saobraćaju skupo košta…
 

Saobraćajni veštak iz Komiteta za bezbednost saobraćaja Milan Božović kaže za ”24 sata” da zbog predstojeće sezone godišnjih odmora svi učesnici u saobraćaju moraju da vode računa.

 

”Vozači koji uglavnom voze u gradskim uslovima moraju biti svesni da je višečasovna vožnja na otvorenom putu nešto sasvim drugo. Često misle da je najvažnije stići što pre na odredište, zbog čega ne prave pauze, kreću umorni na put ili prave niz drugih prekršaja koji mogu imati kobne posledice. Najvažnije je ipak stići bezbedno, što bi svi trebalo da imaju na umu”, kaže Božović.

 

PEŠACI:

Prelazak na crveno
Prelazak na crveno svetlo ili van obeleženog prelaza najčešći je uzrok stradanja pešaka. Prelazak na zebri takođe mora biti oprezan, jer mnogi pešaci prethodno ne proveravaju udaljenost automobila, zbog čega vozači nemaju nikakvu mogućnost da zaustave vozilo.

 

Pretrčavanje kolovoza
Nepropisan prelazak bulevara sa više traka posebno je opasan, pogotovu ako se između nalazi tramvajska baštica koju koriste i vozila pod rotacijom.

 

Prelazak ispred autobusa
Za znatan broj nesreća odgovorno je i nepropisno prelaženje kolovoza ispred autobusa u stanici. Vozači kojima se takođe savetuje da usporavaju kada se mimoilaze sa autobusom često ne mogu da vide pešaka koji izlazi na kolovoz.

 

Nošenje slušalica
Pešak ne sme stupiti na kolovoz sa slušalicama u ušima. Osim što je taj prekršaj kažnjiv, često je odgovoran za veliki broj nesreća jer pešaci ne čuju vozilo koje im se približava.

 

VOZAČI:

Višečasovna vožnja bez pauze
Umor i neispavanost takođe su odgovorni za veliki broj nesreća. Vozači često kreću na put neispavani, pa žele da u što kraćem roku stignu na odredište. Takođe, visok je procenat vozača koji voze i po nekoliko stotina kilometara bez minuta pauze.

 

Prekoračenje brzine
Nepoštovanje ograničenja brzine kako u naseljenim mestima tako i na otvorenim putevima odgovorno je za većinu saobraćajnih udesa.

 

Nebezbedno preticanje
Čak i kada je na određenom delu puta preticanje dozvoljeno, vozači često ne umeju da procene da li imaju vremena da se mimoiđu sa vozilom koje im dolazi u susret, zbog čega najčešće dolazi do sudara.

 

Nepoštovanje signalizacije
Radovi na putevima svakodnevni su u Srbiji, a vozači često iz žurbe ne poštuju signalizaciju, pogotovu kada se ona odnosi na prvenstvo prolaza. Posledice takvog ponašanja su uglavnom kobne.

 

MOTOCIKLISTI:

Prekoračenje brzine
Osim što direktno ugrožavaju svoj život, u opasnosti su i drugi učesnici u saobraćaju jer nisu u stanju da blagovremeno reaguju na njihov prekršaj.

 

Nenošenje kacige
Znatan je broj motociklista koji ne nose kacige, iako im mogu spasti život.

 

Nebezbedno preticanje
Započinjanje preticanja iz mrtvog ugla i bez zvučnog upozorenja.

 

Trkanje
Bajkeri koji voze u grupama često su skloni trkanju zbog čega direktno ugrožavaju i sebe i druge.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here