pixabay.com

Iako smo tokom letnjih vrućina skloni da mahnemo rukom u stilu “vruće je, brzo će se osušiti”, boravak u mokrim kupaćim kostimima zaista često izaziva neprijatne tegobe u rasponu od gljivičnih infekcija do bolnih infekcija urinarnog trakta.

– Bakterije napreduju na vlažnim, tamnim mestima, kao što su mokri kupaći kostimi ili mokra odeća za vežbanje – rekla je za “Hafington post” Alisa Dvek sa Medicinske škole “Maunt Sinaj”.

Unutrašnjost mokrog kupaćeg kostima je i topla i vlažna, tako da je zapravo idealno mesto za razmnožavanje bakterija. Kada je u vodi, materijal za kupaći kostim ima tendenciju da apsorbuje različite hemikalije i bakterije koje postoje u bazenima ili moru, prenosi City Magazine.

Ali kada izađete iz vode, vaši intimni delovi ostaju zatvoreni, zajedno sa svim ostalim. Ovo može poremetiti ravnotežu zdravih bakterija u vagini ili uvesti štetne bakterije, što dovodi do brojnih bolesti, uključujući vaginitis i infekcije urinarnog trakta (UTI).

Promene u vaginalnom sekretu, uključujući neprijatan miris ili sivkastu boju i svrab, otok ili bol mogu signalizirati bakterijski vaginitis. Simptomi UTI uključuju jake i uporne nagone za mokrenjem, osećaj pečenja tokom mokrenja, bol u karlici i zamućen urin.

Te tako, ako osetite simptome bakterijskog vaginitisa, obavezno se obratite lekaru kako bi vam on dao pravi tretman.

Pored toga pijte puno tečnosti i konzumirate sok od brusnice ili suplemente.

Pošto gljivice uspevaju u toplim, vlažnim sredinama, mokri donji deo kupaćeg kostima može izazvati gljivične infekcije kod žena, posebno onih koje pate od ponavljajućih gljivičnih infekcija.

Bakterije koje se razmnožavaju u mokrim kupaćim kostimima mogu izazvati prekomerni rast. Ovo može dovesti do nekih prilično neprijatnih simptoma, uključujući peckanje i bol.

Znakovi koji ukazuju na problem

Jak svrab (spoljašnji ili unutrašnji) i beli, sirasti iscedak. Žene koje imaju dijabetes ili uzimaju određene lekove koji potiskuju imuni sistem sklonije su gljivičnim infekcijama.

A ako nosite mokri kupaći kostim i slučajno dođete u kontakt sa vrstom gljivica nalik buđi poznatim kao dermatofiti, imajte na umu da se može proširiti na kožu vaših genitalija, unutrašnje strane butina i zadnjice. Ova dalje dovodi do crvenog osipa koji svrbi.

Veoma je sličan gljivičnoj infekciji u vagini jer su obe uzrokovane gljivicama, iako je to malo drugačiji soj gljivica.

Simptomi svraba uključuju osip oko pregiba gornjeg dela butina i u predelu genitalija.

I za kraj, ako imate neki od ovih simptoma, obavezno se obratite lekaru, prenosi ordinacija.hr.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here