Fejtov plan i pred srpskim vlastima

0

 

Uporan u svom naumu: Piter Fejt

 

 

Fejt je, kako navodi agencija, na sastanku Međunarodne upravljačke grupe u Beču objasnio da njegov plan ima za cilj uspostavljanje vlasti na severu Kosmeta u sklopu opšte decentralizacije, ali je bio uzdržan kad je reč o tome kako će ga tamošnji Srbi prihvatiti.

"To bi moglo potrajati neko vreme, i neće biti lako", rekao je Fejt u ponedeljak u Beču.

Fejt takođe tvrdi da ima podršku čitave EU za svoj plan i mere, i da se Beograd "ne mora konsultovati za svaki detalj".

APA je, citirajući neimenovanog diplomatu, prenela da je Međunarodna upravljačka grupa prenela jedan, ali mali deo nadležnosti na vlasti u Prištini i to one nadležnosti za koje je ustavom pokrajine predviđeno da se prenose.

Priština, naime, sada može sama da imenuje direktore carinskih i poreskih vlasti, kao i narodne banke, ali agencija za privatizaciju i nadzorni organ ostaju među brojnim oblastima pod nadležnostima međunarodnog predstavnika.

Što se tiče plana za sever Kosmeta, diplomata je objasnio da se radi o razmišljanju kako ojačati prisustvo međunarodne zajednice i kosovske vlade na severu, kao što su na primer pravosuđe i carina.

Dalje treba uspostaviti nove srpske opštine, na primer podelom već podeljene Kosovske Mitrovice u jednu albansku i srpsku opštinu.

 

Pored toga treba da se ojačaju i aktivnosti misije Euleks, navela je APA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here