Pixabay.com

Za zdravlje čoveka pored zdrave ishrane neophodna je i redovna fizička aktivnost.

Osoba koja napravi više od 10.000 koraka dnevno smatra se fizički aktivnom, a izrazito aktivnom ukoliko napravi 12.500 i više koraka. Čini se da, uprkos sve većem znanju o značaju fizičke aktivnosti, nikada nije bio veći raskorak između onoga što znamo i i onoga što činimo, ovde je reč o vama, vašem životu i vašem zdravlju.

Najjača motivacija za vežbanje onda kada je zdravlje ugroženo, odnosno onda kada vam lekar posavetuje fizičku aktivnost.

U Švedskoj je pokrenuta inicijativa “Fizička aktivnost na recept” sa ciljem povezivanja različitih stručnjaka radi promocije fizičke aktivnosti kao leka. Profesionalan i stručan pristup zdravstvenom problemu od lekara i sportskog stručnjaka dovodi do jasno definisanog plana fizičke aktivnosti koji pacijent teba da sprovodi u jasno definisanom periodu, slično leku koji mu je prepisan.

Da bismo bili zdravi i osećali se dobro, nije neophodno da biramo isključivo jednu vrstu aktivnosti već je moguće učestvovanje u različitim fizičkim aktivnostima u skladu sa specifičnim potrebama i afinitetima. Biti aktivan podrazumeva i da se smanji vreme koje provedemo sedeći, kao što je neprekidno sedenje na poslu, školi ili kod kuće ispred elektronskih uređaja.

Nedavno istraživanje Svetske zdravstvene organizacije je pokazalo da je potrebno 150 minuta umerene fizičke aktivnosti nedeljno da bismo videli rezultat treninga, a na nama je da to vreme izdelimo kako nam odgovara.

Osobe koje ispunjavaju ovu preporuku imaju 61 odsto manje šanse da boluju od stanja poznatog kao metabolički sindrom (kombinacija prekomernog nakupljanja masnog tkiva na trbuhu, insulinska rezistencija, visok krvni pritisak i povišene masti u krvi).

Redovna fizička aktivnost u skladu sa preporukama obezbeđuje očuvanje i unapređenje zdravlja i smanjuje rizik od hroničnih nezaraznih bolesti kod svih starosnih kategorija stanovništva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here