Tanjug

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je, povodom podnošenja zahteva Prištine za članstvo u EU, pozvalo Beograd i Prištinu da se “odgovorno i konstruktivno” angažuju u dijalogu u cilju normalizacije odnosa što je, kako su naveli, ključan uslov za približavanje EU i stabilnost regiona.

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu francuskog ministarstva, Francuska podržava evropsku perspektivu Prištine, kao i drugih na Zapadnom Balkanu.
Ministarstvo je pozvalo Prištinu da nastavi da sprovodi reforme koje su, kako je navelo, neophodne za njeno približavanje Evropi, posebno u oblastima vladavine prava i zaštite pripadnika manjina.
“Kosovo, kao i Srbija, takođe mora da se odgovorno i konstruktivno angažuje u dijalogu u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je suštinski uslov za evropsko približavanje dve zemlje i stabilnost celog regiona”, poručuju iz ministarstva.
Privremene prištinske institucije u četvrtak su češkom predsedništvu EU zvanično podnele zahtev za članstvo u EU, dok je ranije ove godine Priština podnela zahtev i za članstvo u Savetu Evrope.

1 COMMENT

  1. Nisam baš dobro razumeo, zašto je Francuska “zvala Beograd i Prištinu”, mada mi je čudno, da jedna država zove dva grada, zbog nećeg, što je Priština uradila!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here