Fudbal i politika podelili Mostar

0

Mostar je politički i nacionalno podeljen grad, pa su čak i fudbalske utakmice razlog za iskazivanje nacionalne pripadnosti i provociranje druge strane.
Pred početak Svetskog prvenstva, u istočnom, bošnjačkom delu grada istaknute su ratne zastave tzv. armije BiH i Brazila, domaćina Mondijala koji je na otvaranju turnira igrao sa reprezentacijom Hrvatske (3:1).
Na taj način Bošnjaci iskazuju nacionalni i politički stav i šalju poruku za koga će i za koga su navijali.
Očekivalo se da bi bošnjački navijači mogli da proslave poraz Hrvatske, kao što je to bio slučaj i na nekim prethodnim takmičenjima.
Istovremeno, u zapadnom, hrvatskom delu Mostara izvešane su zastave Republike Hrvatske, pošto svi "dišu" za nacionalnu ekipu Hrvatske.
Kako navode hrvatski mediji, navijači iz zapadnog dela grada najavljuju da će zdušno podržavati Argentinu kada bude igrala sa BiH.
Policija se sprema da spreči eventualne provokacije i nemire, jer je nekoliko puta tokom velikih fudbalskih takmičenja dolazilo do fizičkih obračuna navijača iz oba dela grada – navode portali u Hrvatskoj i Federaciji BiH.
U Mostaru postoji i problem ugostiteljskih objekata koji bi želeli da produže radno vreme dok traje fudbalsko prvenstvo, ali zbog političkih sukoba više od dve godine ne postoji gradsko veće, pa takvu odluku nema ko da izglasa.
Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije odbile su da dozvole novo radno vreme, ali je iz policije u Mostaru saopšteno da će ipak "progledati kroz prste" i neće reagovati na okupljanje ljudi i produženje radnog vremena ugostiteljskih objekata.

 

Nema Srbije, nema tenzija
Istovremeno, navode portali, u Republici Srpskoj nema tenzija zbog Svetskog prvenstva u fudbalu, pošto se fudbalska reprezentacije Srbije, za koju navija najveći deo stanovnika Srpske, nije plasirala u Brazil.

 

 

Duže radno vreme ugostiteljskih objekata
Vlasti u nekoliko županija u BiH odobrile su ugostiteljskim objektima da za vreme Svetskog prvenstva produže radno vreme.
Skupština Sarajevske županije jednoglasno je odobrila da se od četvrtka, kad je počeo, pa do završetka Mondijala, produži radno vreme ugostiteljskih objekata i okupljanje na mestima na kojima će se javno prenositi utakmice. Zbog toga će vlada Sarajevske županije izmeniti Zakon o javnom okupljanju kojim će predvideti ovakve situacije. Sličnu odluku donele su i vlasti u Zeničko-dobojskoj županiji.

 

 

Salihović neizvestan za Argentinu

Reprezentativac BiH Sejad Salihović povredio se na treningu u četvrtak i neizvestan je za premijerni meč sa Argentinom koji je na programu u noći između nedelje i ponedeljka. Salihović je povredio zadnju ložu i posle rendgena će se znati ozbiljnost povrede.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here