Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Savezna vlada je zvanično donela odluku da će od ponedeljka, 1. novembra, ponovo biti dozvoljena putovanja u inostranstvo bez podnošenja zahteva za izuzeće.

Međunarodne granice će posle 20 meseci blokade biti potpuno otvorene za sve državljane i stalne stanovnike Australije, koji imaju potvrdu o dve primljene doze vakcine protiv kovida.
Za sve nevakcinisane građane restriktivni propisi se ne menjaju i oni će i dalje morati da Ministarstvu unutrašnjih poslova podnose zahtev za izuzeće od zabrane putovanja.
Odluku o ukidanju Odredbe o biološkoj bezbednosti ljudi, čijim uvođenjem zbog kovida je i omogućeno zatvaranje granica Australije, objavio je savezni ministar zdravlja Greg Hant, a zatim zvanično potvrdio premijer Skot Morison.

– Australijski državljani i stalni stanovnici koji žele da putuju u inostransto, od 1. novembra treba samo da pokažu potvrdu da su primili obe doze vakcine protiv kovida, koja je odobrena od strane Uprave za terapijska sredstva (TGA). Druga doza treba da bude primljena najmanje nedelju dana pre datuma putovanja – objasnio je Hant, dodajući da deca ispod 12 godina i oni koji imaju potvrdu da ne mogu biti vakcinisani, takođe mogu nesmetano da putuju.

Isto važi i za australijske državljane koji se vraćaju iz inostranstva i kojima će, zahvaljujući odlu‚kama vlada Novog Južnog Velsa i Viktorije, biti mogućen povratak u zemlju preko Sidneja i Melburna bez odlaska u obavezni karantin, ali s negativnim kovid testom koji nije star više od tri dana pre dolaska u Australiju.

Očekuje se da će i Tasmanija doneti istu odluku do 15. decembra, a Južna Australia do kraja godine.

Za sada nije poznato kada će Kvinslend, Zapadna Australija, ACT i Severna teritorija biti spremni da prime povratnike iz inostranstva bez odlaska u karantin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here