Grčka podržava evrointegracije Srbije

0

Papandreu i Cvetković razgovarali o budućnosti Srbije i regiona

Otvarajući ekonomski forum u Atini u organizaciji časopisa "Ekonomist", na kome je bilo reči i o ekonomskom oporavku Srbije, srpski premijer je poručio da je Srbija u potpunosti posvećena razvoju regionalne saradnje i evropskim integracijama Balkana.

Cvetković je izrazio uverenje da je EU konačno odredište regiona i da je to jedina garancija za njegovu dugotrajnu stabilnost i napredak, i naglasio da će Vlada Srbije podržati svaku akciju koja ima za cilj jačanje regionalne saradnje, zato što to predstavlja ulaganje za zajedničku budućnost.

O procesu evrointegracija Srbije Cvetković je razgovarao i sa grčkim premijerom Jorgosom Papandreuom, i u tom razgovoru izražena je podrška "Agendi 2014", koja predviđa ulazak država Zapadnog Balkana u EU, i istaknuto da je Srbiji mesto u evropskoj porodici naroda.

"Potrebno je da Srbija u što kraćem roku postane članica evropske porodice naroda, jer joj to mesto i pripada", kazao je grčki premijer, čija je zemlja ranije pokrenula ideju da sve zemlje Zapadnog Balkana treba da postanu članice Unije do 2014.

Premijeri su, na zajedničkoj konferenciji za novinare, odnose Srbije i Grčke ocenili kao veoma dobre, istakavši da je to zasnovano na istorijskim, prijateljskim vezama dva naroda.

Papandreu je dodao i da Grčka podržava evropsku perspektivu Srbije i u okviru toga pozdravlja rezoluciju o Srebrenici, koju je nedavno usvojila Skupština Srbije, jer to doprinosi boljim odnosima na celom Balkanu.

Povodom stanja na Kosovu i Metohiji, Papandreu se založio za zaštitu ljudskih prava i kulturne baštine, istakavši da je jedan od ciljeva Grčke i zaštita srpskih pravoslavnih manastira u našoj južnoj pokrajini.

Kada je reč o ekonomskom opravku Srbije i budućim projektima, Cvetković je na forumu ukazao da se u ovoj godini vide prvi znaci ekonomskog oporavka Srbije, ali da to još nije dovoljno za popravljanje životnog standarda građana.

On je naveo da će Srbija nastaviti da sprovodi stend baj aranžman sa MMF, što je osnova za makroekonomsku stabilnost i povećanje poverenja investitora, kao i da će, kada je reč o infrastrukturnim projektima, pažnja biti usmerena ka Koridoru 10.

Tokom boravka u Atini, Cvetković se sastao i sa predsednikom Kipra Dimitrisom Hristofiasom, i zahvalio mu se na podršci koju zvanična Nikozija pruža Srbiji na putu ka EU, kao i kontinuiranoj podršci na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here