Haške laži na suđenju Mladiću

0

ZABRANJENO MU DA GOVORI: Ratko Mladić

Mada su srpski zvaničnici i istražni organi kategorično odbacili mogućnost da su dvojica gardista u topčiderskoj kasarni odnosno u vojnom objektu Karaš ubijeni zato što su videli Ratka Mladića, koji se navodno ovde krio tokom 2004. godine, haški tužilac iskoristio je ovu lažnu tvrdnju srpskih nevladinih organizacija da srpskog generala optuži za još jedan zločin.

Čuvao sam generala!

Svedok Dragan Lalović je rekao da je dok je čuvao Mladića znao za optužnicu i međunarodni nalog za hapšenje Mladića, ali je istakao da je dobio zadatak od Generalštaba VRS da "zaštiti" generala.
"U to vreme, u mojoj zemlji nije bila izdata poternica i nalog za hapšenje i ne znam kako bih dozvolio njegovo hapšenje, a komandujem jedinicom za njegovu zaštitu", rekao je Lalović i negirao da je bio posle 2001. deo mreže za podršku Mladiću.

Zastupnik optužbe Dermot Grum tvrdnju da je Mladić odgovoran za smrt gardista izneo je tokom unakrsnog ispitivanja svedoka odbrane Dragana Lalovića, komandanta jedinice Vojske Republike Srpske, koja je od 1997. do 2001. obezbeđivala generala u Srbiji.
To je izazvalo glasan protest generala Mladića, kome je raspravno veće ranije zabranilo da glasno govori, posle čega su sudije naredile da bude uklonjen iz sudnice. Šta je govorio Mladić nije se moglo čuti na galeriji za javnost, zato što su mikrofoni bili isključeni.
Svedok Lalović je tokom svog iskaza potvrdio da je Mladić od marta 1997. živeo u svom stanu u Beogradu i da je "povremeno" odlazio u vojne objekte VJ na planini Rajac i u Strugarima. Upitan od tužioca Gruma da li je Mladić u to vreme odlazio i u kasarnu u Topčideru, svedok je rekao da je siguran da nije.
U vezi sa smrću gardista VJ Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića u Topčideru, 5. oktobra 2004, tužilac Grum citirao je izjavu Jakovljevićevog oca, datu prošle godine publikaciji Balkan insajt (Balkan Insight), da su oni ubijeni zato što su u kasarni videli generala Mladića.
 

Niko se nije krio u Topčideru

Tužilac Vladimir Vukčević upitan da li je moguće da su se gardisti našli na putu nekog drugog haškog optuženika i da su zbog toga ubijeni je rekao da je tužilaštvo "rekonstruisalo" kretanje haških optuženika u tom periodu i da ni to nije tačno. Nijedan od njih se nije krio u Topčideru.

Kako je naveo tužilac, Jakovljevićevom ocu to je u pismu otkrio "bivši pripadnik obezbeđenja osobe koju je Tribunal optužio za ratne zločine".
"Ja nisam ni znao da taj objekat u Topčideru postoji dok se to nije desilo. Ne znam kakve ja veze imam s tim, tada sam već bio u penziji", odgovorio je Lalović.
Mladićev branilac Branko Lukić pitao je, potom, svedoka da li zna da su vlasti Srbije o ovom slučaju generala Mladića u Hagu saslušale kao građanina, a ne kao osumnjičenog, a Lalović je odgovorio da za to ne zna.
Svedok je kazao da, u vreme dok ga je on obezbeđivao "1997-2001, general Mladić nije bio u bekstvu".
"Ja nisam generalu Mladiću pomagao da se krije, jer se on, dok je bio u Srbiji, nije ni krio. Kretao se po Beogradu kao i svi drugi građani, išao na pijacu, u prodavnicu da kupuje hleb, išao je na fudbalske utakmice", rekao je Lalović.
Reagujući na tvrdnju haškog tužioca, srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je apsolutno siguran da se Mladić 5. oktobra 2004. godine, kada su ubijeni gardisti, nije nalazio u vojnom objektu Karaš.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here