Hram u amanet budućim pokolenjima

0

 
 
 

Manastir Svetog Nikolaja u izgradnji, u blizini Detroita. Naredne subote tu će biti osveštan krst i postavljena kupola
 

To je svakako povod za razgovor o gradnji manastira koji sa svojom porodicom podiže sveštenik Radiša Ninković.

Posao je započeo pre tri godine, kada je kupio imanje veličine oko 10 hektara i odlučio da tu podigne crkvu sa svim tradicionalnim obeležjima pravoslavnog hrama i ostavi je svom narodu. Projekat je uradio beogradski arhitekta Dragan Manojlović, a do danas je objekat ukrovljen i, ukoliko situacija dozvoli, mogao bi biti završen iduće godine.

Crkva nas je održala: Sveštenik Ninković

"Ja sam sveštenik, potičem iz bogomoljačke porodice i uvek sam osećao potrebu da iza sebe ostavim nešto što će služiti mom narodu, ali i mojoj deci. Kupio sam ovo imanje koje je dovoljno blizu Detroita, oko 20 milja, ali u delu gde nema naših crkava, a planiram da dobijem i dozvolu za groblje, na čemu sada radimo, jer mnogo naših ljudi gravitira prema ovom području i oseća se velika potreba za tim", kaže sveštenik Ninković.

Poznato je da je Mičigen jedna od država koje su najteže pogođene ekonomskom krizom, a naročito grad Detroit, u kome je nezaposlenost zbog kraha auto-industrije čak veća od 15 odsto. Zato pitamo sveštenika Ninkovića da li je ovo loše vreme za gradnju crkve i da li Detroitu potrebna još jedna, kada već četiri ima u okruženju…

"Ne mislim da je vreme loše, sredstva ulažem sam, sam obavljam i većinu radova, uz pomoć prijatelja i nekoliko porodica koje takođe nesebično pomažu ovaj projekat. Ako dobijem dozvolu od banke za kredit, uradiću struju, izolaciju, grejanje i urediti dvorište. Do sada sam u imanje i objekat uložio 200.000 dolara, ali pomažu i moja deca, i moralno i finansijski. Moja deca su završila fakultet, imam dva sina i kćerku, oni su zbrinuti, a moja je misija da ovo pokolenjima koja dolaze ostavim u amanet. Naša crkva je uspela da sačuva naš narod na ovom kontinentu, da očuva naš jezik, tradiciju, kulturu, a ja to isto želim ovim hramom vladike svetog Nikolaja Žičkog".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here