Hrvatska i Srbija o povlačenju tužbi

0

Predsednici Boris Tadić i Ivo Josipović "napravili su prvi korak u tom smeru", a temeljna karakteristika koja je proizašla iz susreta dva predsednika je relaksiranje odnosa Srbije i Hrvatske”, rekao je Kuprešak za "Blic".

 

Moramo pokazati da smo sposobni da rešimo probleme bez posrednika: Željko Kuprešak
 

”Povlačenje tužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, kao ni povlačenje protivtužbe, nije uslov niti će biti uslov za priključenje Hrvatske ili Srbije EU, ali moramo učiniti sve da dokažemo da smo u stanju da međusobno rešavamo probleme i da nam nije potreban tutor ili medijator”, rekao je hrvatski ambasador u Beogradu.

Kuprešak je naglasio da neće više biti dileme da li tužbe treba povući kad budu rešena "važna otvorena pitanja, poput nalaženja nestalih, kažnjavanja ratnih zločina, vraćanja imovine i niz drugih važnih pitanja, i kada njihovo rešavanje bude pri kraju".

On je naveo da je veliki optimista da će vrlo brzo doći do susreta predsednika vlada Srbije i Hrvatske, Mirka Cvetkovića i Jadranke Kosor.

"Prva šansa je godišnja konferencija koju u maju u Zagrebu organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj, gde će biti pozvan niz uticajnih političara i poslovnih ljudi iz Evrope i regiona. Verujem da je to jedna od mogućnosti da se premijer i premijerka sastanu", rekao je ambasador Hrvatske u Srbiji, dodajući da se na tome radi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here