Hrvatska ponovo traži Kapetana Dragana

0

Kapetan Dragan po izlasku iz pritvora

 

Hrvatska vlada, koju u ovom procesu podržava vlada u Kamberi, ocenila je da je sud pogrešio kada je zaključio da Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, ne bi imao pravično suđenje u Hrvatskoj zbog svojih političkih uverenja.

 

Vasiljkovićev advokat Bret Voker izjavio je pred Vrhovnim sudom da se hrvatska žalba zasniva na "apstraktnom konceptu" i da su male šanse da bude usvojena. Sudije Kenet Hejn, Dajson Hejdon i Vilijem Gamou dozvolili su, ipak, Hrvatskoj da uloži žalbu Vrhovnom sudu u Kanberi. Datum žalbenog ročišta biće naknadno saopšten.

 

Prema australijskom zakonu o izručenju, Australija ima pravo da odbije izručenje ako zaključi da optuženi neće imati pošteno suđenje zbog svoje vere, nacionalnosti ili političkih uverenja.

 

Hrvatska će pokušati da dokaže da je pogrešna procena federalnog suda da Vasiljković, državljanin Australije, ne bi imao pravično suđenje.

 

Kapetan Dragan je bio komandant specijalnih snaga u nekadašnjoj Republici Srpskoj Krajini, poznatih kao "Crvene beretke", od 1991. do 1993. godine. Optužnica ga tereti za zlostavljanje i ubijanje zatvorenika u području Knina i Benkovca.

 

Uhapšen je u januaru 2006. godine u Australiji, na osnovu međunarodne optužnice koju je raspisala Hrvatska, a iz pritvora je oslobođen posle tri i po godine, pošto je federalni sud u septembru odbacio zahtev za njegovo izručenje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here