Hrvatskoj fale tri milijarde evra

0

U senci protesta hrvatskih ratnih invalida, koji već petnesti dan traje ispred zgrade njihovog Ministarstva, sa groteksnim pozivom na rat protiv “Jugoslavena”, gotovo neprimećeno prolaze upozorenja ekonomista da Hrvatska nezaustavljivo ide ka bankrotu.
Aktuelna Vlada Zorana Milanovića i u projekciji budžeta za sledeću godinu ne pokazuje reformske ambicije i spas traži u novom zaduživanju.
Ministar finansija Boris Lalovac nedavno je upozorio da je državi već sada za kamate potrebno u proseku oko 150 miliona evra mesečno. I podaci međunarodnih institucija zvone na uzbunu u Hrvatskoj koja se s krizom suočava već šestu godinu u nizu, a koja će se, po svim prognozama nastaviti i sledeće godine. Nezaposlenost raste, socijalna situacija je sve teža, a hrvatsko društvo sve je izraženije podeljeno na privatni i javni sektor. Država ni u krizi nije promenila ponašanje, pa je povećana potrošnja bila i ostala sastavni deo politike. Budžetski deficit kontinuirano raste i sada iznosi već oko tri milijarde evra ili šest odsto BDP-a.
– Nužno je pokrenuti reforme, kao što sada radi Srbija, koja smanjuje rashodnu stranu budžeta- ističe ekonomski analitičar Željko Lovrinčević.
A u Hrvatskoj osim aktuelne vlasti, koja u poslednjoj godini mandata i ne pomišlja na nužne rezove, protiv takvih poteza je i opozicija, sindikati i najšira javnost. Zbog toga Zagrebu ne sledi grčki, španski ili portugalski scenario, čeka je nešto autentično i puno gore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here