Humani Slavonci za svoj zavičaj

0

Slavonci Melburna, njih više od 500, okupilo se na 16. zavičajnom susretu u sali crkve Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou: Igrale se tradicionalne slavonske igre
 

I ovo veče poslužilo je da se zajedno nađu cele porodice, stari prijatelji, ali i da se prikupe novčana sredstva namenjenja za pomoć najugroženijim u starom kraju. Solidarni Srbi Slavonije ni ove godine neće zaboraviti decu palih boraca, a posebno mlade koji studiraju, pa svojim znanjem pomažu rodnu Slavoniju. Na slavonskom druženju bili su i oni koji žive ne samo u udaljenim delovima Melburna, već i iz Sidneja i Perta.

 

Detalj sa zabave u Kizborou
 

Za ovu priliku, goste je ponovo zabavljao, među Slavoncima Australije popularni orkestar Crni biseri iz Perta, koji je bio pojačan poznatim harmonikašem Sinišom Džavićem.

 

– Tradicionalno smo pripremili jela iz našeg kraja: pače (pihtije), slavonski čorbanac, pečenje, salate i naše kolače. Već godinama daleko čuvene pihtije pripremila je naša Mica Gojković, a sada pokušava da svoj recept prenese na mlade. Slavonski čorbanac pripremio je Gojko Vojnović, pohvalio se Ranko Delibašić u ime organizatora.

Porodice Vujaklija, Ponjević, Magazin, Tolj, Brkić i Ristić
 

Kao i prethodnih godina čist prihod sa slavonske večeri u Melburnu biće pridodat sredstvima koja će biti sakupljena na zavičajnoj večeri Slavonaca, koja će se u septembru održati u sidnejskom Bonirigu.

 

Igre iz otadžbine

U umetničkom programu učestvovala je i folklorna grupa "Šumadija" koja je izvela i igre iz Slavonije. Folklorni program ispunjen autentičnim igrama iz Slavonije pripremio je koreograf Mile Padežanin. Veče u Kizborou završeno je tradicionalnim gluvim kolom.

– Zajedno sa Slavoncima iz Sidneja prikupljena sredstva šaljemo studentima i đacima koji su, tokom rata ostali bez roditelja. Prošle godine smo poslali oko 20.000 dolara, pa je tako svaki student ili učenik dobio po 90 evra. Negde oko 120 mladih ljudi koje redovno pomažemo imamo na spisku. Nisu to neka velika sredstva, to je više naša moralna podrška da znaju da nisu zaboravljeni i ostavljeni bez pažnje zemljaka u Australiji.

U publici smo zatekli veselo društvo u kome su bili Nenad Dragojlović i Simo Trkulja sa društvom iz Grahova. Ni sa ove humanitarne zabave nisu izostaliji Banijci, porodice Stanić, Krčmarević, Stegić, Čavić i Lazić. Bile su tu i porodice Vujaklija, Ponjević, Magazin, Tolj, Brkić, Ristić, Peurača.

 

Ambasador u poseti

Posetioci slavonske večeri bili su prijatno iznenađeni posetom ambasadora Miroljuba Petrovića i njegove supruge, koji je nakratko navratio u crkvenu salu, zbog čega su ih pozdravili dugim aplauzom.
– Kada sam dobio poziv da vas makar na kratko večeras posetim, to sam sa velikim zadovoljstvom učinio. Ambasada Republike Srbije stoji vam uvek na raspolaganju za sve ono što smatrate da zajedno možemo da uradimo, da nam svima bude bolje. Pomažite svoje u krajevima iz kojih ste došli kada možete. Sve vam najbolje želim. Vrata ambasade su vam širom otvorena, poručio je između ostalog ambasador Petrović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here