S. Đorđević
Cilj je sve bliži: Mala Anastasia sa majkom i Sašom Jovanovićem

Organizatori humanitarne akcije “Knjiga za Anastasiu” kojom se prikuplja novac za lečenje ove petogodišnje devojčice kojoj je dijagnostifikovana celebralna paraliza izuzetno su zadovoljni razvojem akcije.

Ona je, inače, zamišljena tako da pisci, ali i svi ostali građani koji žele šalju knjige na adresu redakcije “Vesti”, Ulica Palmira Toljatija 5/III, 11070 Novi Beograd, Srbija, a zatim se svi ti naslovi prodaju na 65. međunarodnom Beogradskom sajmu knjiga u hali 4, na štandu 4027, koji se održava od 23. do 30. oktobra. Prikupljena novčana sredstva se potom prosleđuju na račun za lečenje ove devojčice iz Rakovice.

Inače, cena po kojoj posetioci Sajma knjiga mogu da kupe neki od naslova koji su ponuđeni je minimum 250 dinara. Kako je za “Vesti” kazao Aleksandar – Saša Jovanović, pokretač akcije, samo prvog dana, odnosno na dan otvaranja ove manifestacije, prodato je 150 knjiga.

– Autore čije su knjige prodate obavestili smo o tome i oni su najavili da će nam poslati još svojih izdanja – kaže Jovanović i dodaje da svakog dana pristižu novi naslovi.

On podseća da se veliki broj pisaca iz Srbije, ali i Švajcarske, Nemačke, Francuske, Kosova i Metohije, kao i Književnog udruženja Sedmica, do sada priključio akciji, a da su se među prvima odazvali Vanja Bulić, Simonida Milojković i Mirjana Bobić Mojsilović. Jovanović dodaje da je nekoliko svojih knjiga donirala i pisac Vesna Dedić, koja je najavila da će ukoliko postoji interesovanje dati još neke svoje knjige.

– Najveći broj knjiga koje se nude u ovoj akciji su manje poznati autori, ali očekujemo da će svaka knjiga naći svog kupca – kazao je on.

Jovanović, koji već 27 godina živi u Frankfurtu, a odrastao je sa Anastasiinom majkom i komšija im je u Srbiji, podsetio je da operacija male Anastasie košta oko 60.000 dolara, ali da se procenjuje da je ukupno potrebno oko 30 miliona dinara i da su u tu sumu uključeni postooperativni period rehabilitacija bez koje sama operacija ne bi imala pun efekat. On je dodao da je prva ideja bila da se svakodnevno prikazuju podaci koliko je novčanih sredstava prikupljeno za lečenje Anastasie Mitić, ali da se od toga odustalo, radi preciznijih i tačnih informacija, jer mnogi ljudi koji su čuli za ovu akciju nisu u prilici da posete sajam i novac šalju putem SMS-a.

Jovanović je dodao da je poziv da se priključe ovoj akciji upućen i još nekim izdavačkim kućama od kojih se čeka odgovor.

Podrška “Vesti”

Akciji “Knjiga za Anastasiu” se pridružio i naš list, a podržale su je i mnogobrojne poznate ličnosti među kojima su glumci Zoran Cvijanović, Nataša Ninković, Olga Odanović, Slobodan – Boda Ninković, Dragan – Gagi Jovanović i Branka Pujić.

– Lepo humano korisno, budi i ti deo ove priče. Nema lepše stvari nego kad pomažemo jedni drugima. Pomozimo maloj Anastasii Mitić – poručili su uglas glumci.