I pre 100 godina smo bili neko

0

Ulazak pobednika u Beograd
 

U publici ljubitelja filma, istorije, rodoljubi, znatiželjnici, dobronamernici. Eto prilike da se kroz dokumentarac "Povratak srpskih pobednika" (1913, 36 min) upoznaju sa zbivanjima po završetku Drugog balkanskog rata. Beograd okićen, žitelji doterani, zastave lepršaju na jarbolima.

 

Na čelu kolone pobednika je prestonaslednik Aleksandar Karađorđević. Ori se pesma "Oj, Srbijo, mila mati". Junake blagosiljaju mitropolit Dimitrije i 18 sveštenika.
 

Maja voli istoriju

U publici, sa sveskom na kolenima, Maja Petrović (10) marljivo zapisuje:
– Volim istoriju, htela bih da znam šta se dešavalo u mojoj Srbiji, a biću novinar. Dovela me sestra Sanja (26) i ona obožava istoriju i Srbiju.

Iz trezora kinoteke u Pariz je stigao i film "Proslava 1600 godina od Milanskog edikta u Nišu" (1913).

– Prvi put otkrivam da naša Kinoteka poseduje takvo blago. Moram podvući: viteška smo zemlja – izjavio je prevodilac Ljubiša Pantić.

Penzionerka Zorica Jovanović pita:

– Nije mi jasno zašto se ovi dokumenti nisu ranije pojavili?

Radmila i Cvetko Čvorić primećuju:

– Odlični filmovi, a 70 godina nismo znali da postoje.

Slikarka Radica Miloradović zaključuje:
 

Irena nabavila filmove

Zahvalnost za izuzetno vredne prezentacije pripada Ireni Bilić, osnivaču i umetničkom direktoru filmskog festivala Evropa oko Evrope, za koji devetu godinu zaredom nabavlja filmove autora iz istočne Evrope.

– Veliko remek-delo. Kakva sreća da smo spasli te snimke na kojima se vidi da smo i pre 100 godina bili neko, a ne niko.

U KC se odmotavala i "Golgota Srbije" (1931), film za našu ponos, lekcija rodoljublja i slika junaštva. Sniman kao nemi film, da bi njegovi tvorci u nastavku tragali za dodatnim materijalima.

 

Bio je zabranjivan (protestovala Bugarska), izgubljen u Drugom svetskom ratu, da bi posle 40 godina bio otkupljen od porodice Glišić. Danas se, kako je saopštio upravnik arhive Kinoteke Aleksandar Erdejanović, smatra jednim od najboljih jugoslovenskih arhivskih i dokumentarnih filmova. A u njemu istorija: ultimatum jedne vlade drugoj, Sarajevo 28. jun 1914, rat, juriši, pobede i povlačenja, zima, glad i grobovi. Krf je za ratnike ostrvo nade i spasa, uteha je i u pesmi "Tamo daleko". Iz pepela se diže srpska vojska, obilazi je regent Aleksandar Karađorđević. Ofanziva na Kajmakčalan znači: u slavu ili smrt. Ginuli su braneći zastavu i otadžbinu. I, povratak kućama: Kosti su nam u daljini, a spomen u blizini. Svedočanstvo stradanja i vaskrsenja u ratu. Slavna je istorija herojske Srbije

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here