Jorgovani za Uroša Prvog

0

Vesna de Vinča, Milica Vukliš i ambasador Rajko Ristić
 

Nekad bilo, a da se ne bi samo o tome pričalo, Vesna se trudi da ibarski jorgovan svojom lepotom oplemeni i mnoga druga mesta, pa ga sadi, često obilazi i zaliva, sve pod pokroviteljstvom kneza Aleksandra (Pavlova) Karađorđevića i kneginje Barbare od Linhenštajna, kao i drugih evropskih porodica i reda vitezova Sv. Lazara, a od 2010. godine i uz blagoslov patrijarha Irineja.

U toj cvetnoj akciji, do sada su Vesna i njene "desne ruke" zasadili 8.000 jorgovana u Srbiji i inostranstvu, a kao inicijatorka akcije ovako objašnjava:
 

Član žirija

Vesna de Vinča je i član žirija Evropskog festivala nezavisnih filmskih produkcija i saopštava da je ove godine nagradu za najkomediju dobio nemački film "Veliki", o srpskom mladiću Nikoli Radoševiću koji je 1941. godine, u kragujevačkom bioskopu, umesto dogovorenog filma pustio Čaplinovog "Velikog diktatora" i, naravno, odmah uhapšen.

– Osećam se veoma ponosnom što sam u projekat uključila i našu dijasporu koja svojim gradovima poklanja aleje i ulice jorgovana, čime obeležava značajna mesta kulture, a i prostore oko manastira i naših bogomolja. U Parizu smo prošle godine sadnicama jorgovana oivičili crkvicu Sv. Petke u Bondiju i jorgovani zaista lepo napreduju – objašnjava Vesna de Vinča.

Sa svojim slikovitim vrtom i pogledom na Ajfelov toranj, Vesnu je inspirisala i rezidencija ambasadora Srbije u Parizu, pa je tu u oktobru prošle godine posadila, u prisustvu naslednika kraljevske loze Burbon, Anri Šesti od Burbon Parme, kneza Aleksandra (Pavla) Karađorđevića i kneginje Barbare, grofa Filipa Pikapietra, profesora na Sorboni Najdžela Etkinsa, vitezova Sv. Lazara, Mis Srbije Milice Vukliš i domaćina ambasadora Rajka Ristića.

Vesnina savesna "inspektorska uloga" odvija se tokom aprilskih dana 2014. godine, pa je iskoristila boravak u Parizu da poseti naše pariske jorgovane i kao da su joj čeda, proveri kako napreduju. Trebalo je videti njenu sreću u susretu sa lila i belim grozdovima sitnih cvetića. U društvu prelepe misice Milice Vukliš dodirnula bi svaki mladi izdanak, neke je i poljupcima nagradila, sve pod budnim okom domaćina ambasadora Ristića koji predviđa da će jorgovani iz vrta rezidencije uvek biti ljupko podsećanje na veliku ljubav Francuskinje Jelene Anžujske i njenog supruga Srbina kralja Uroša, odakle i potiče vekovno prijateljstvo francusko-srpskog naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here