Ima li rešenja za krizu oko ruskog gasa?

0

Gasprom zavrnuo slavine Ukrajini  (Foto: Ilustracija)
 

Ruski energetski gigtatn "Gasprom" juče je prekinuo isporuke gasa Ukrajini pošto su posljednji razgovori između Evropske komisije, Kijeva i Moskve prekinuti. Etinger je naglasio da će za novi napredak u pregovorima biti potrebno vreme i sebi je dao zadatak da rešenje za spor pronađe tokom letnjih meseci, kada su obimne zalihe gasa, a potražnja za ovim energentom manja.

 

Ukrajina će dobijati gas iz EU

 

"Bez sumnje, nalazimo se u osetljivoj situaciji. Trenutno je leto i isporuke nisu tako hitne, ali moja je ambicija da iskoristim ovaj period za rešenje krize", istakao je Etinger.

 

On je dodao da niko sebi ne može da prišuti čekanje na moguće rešenje međunarodne arbitraže u Stokholmu, za šta bi mogle biti potrebne godine.

Ruski energetski gigant "Gasprom" podneo je tužbu pred međunarodnim arbitražnim sudom u Stokholmu protiv ukrajinskog "Naftogasa", sa zahtevom za plaćanje duga od 4,5 milijardi dolara.

 

Prema njegovim rečima, u narednim danima će razgovarati sa predstavnicima Ukrajine da bi pokušao da dogovori bilateralni susret za narednu sedmicu. Etinger najavljuje da potom planira razgovore sa Rusijom, sa namerom postizanja dogovora za narednu rundu trilateralnih razgovora pre sredine jula.

 

Kijev i Moskva se međusobno okrivljuju za neuspeh u postizanja saglasnosti o ceni budućih isporuka gasa i odbijaju da odustanu od svojih stavova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here