Ima nade za leševe…ali moraju da sačekaju “bolja vremena”

0

Mogu da ga stave u tečni azot…i onda može samo da čeka napredak nauke do te mere da može da ga oživi. A šta drugo pa ima da radi?!
 

U ovoj firmi u blizini Moskve čuvaju se 34 zamrznuta pokojnika (od toga je manje od polovine izabralo neurokrionizaciju), a još 100 ljudi je unapred platilo kompaniji ovu uslugu – navode ruski mediji.

 

U proceduru su već ušla 34 čoveka i 14 životinja, a potpisani su ugovori za još više od 100 ljudi.

 

Naručilaca ima i iz SAD i Zajednice nezavisnih država.

 

Mišljenja o ovom projektu su različita. Anketa Levada centra pokazala je da se 41 odsto građana Rusije boji smrti, dok 20 odsto želi da živi večno.

 

Cena

Zamrzavanje celog tela košta 36.000 dolara, a zamrzavanje samo glave ili mozga (neurokrionizacija) 12.000.

Krionisti smatraju da se ljudsko telo može dovesti u stanje anabioze pre nego što počne da se raspada i da, u tom stanju, može ostati dok nauka ne pronađe način za oživljavanje umrlih.

 

Istraživači smatraju da će biti moguće oživeti telo, a ujedno i ličnost i svest konkretnog čoveka. Kako bi se to postiglo, moraće ponovo da prorade delovi pokojnikovog mozga odgovorni za trajno pamćenje.

 

Neki veruju da će u budućnosti biti moguće oživeti i mozak, ako se određeni delovi zamene elektronskim čipovima, te da će naučnici, možda, uspeti da izrade model mozga sa svim detaljima.

 

Prema verovanju nekih naučnika, to bi moglo da se dogodi u sledećih 50 do 100 godina.

 

Mišljenje protiv

 

Ipak, predstavnici "zvanične nauke" nisu optimisti. Nauka danas smatra da se zamrznuti ljudski organizam ne može oživeti. Zbog toga ruska medicinska nauka tretira krioniste kao vračare i nadrilekare.

 

Oni upozoravaju da firma traži od naručilaca potvrdu da pristaju na proces u kome izvršilac ne garantuje oživljavanje kriopacijenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here