Irački džihadisti ratuju hrvatskim oružjem

0

Pripadnici ISIL-a koriste oružje pristiglo iz Hrvatske (Foto: Ilustracija)
 

 

Internet je prepun fotografija pripadnika ISIL-a koji poziraju s bacačem granata RBG-6 i granatama iz raketnog bacača M79 Osa, kojima napadaju ciljeve u Iraku.

Na Tviter računu Alanbar_news, koji koristi ova organizacija, takođe su postavljene fotografije njenih pripadnika s oružjem iz hrvatskih vojnih skladišta.

 

Reč je oružju čiji su transfer Slobodnoj sirijskoj vojsci dogovarali američki Stejt Department i CIA. Oružje je platila Saudijska Arabija, a u Siriju je stizalo preko Hrvatske, Turske i Jordana.

 

Prema objavljenim podacima, s Plesa je tokom 2012. i 2013. godine poletelo 75 tranSPORTnih civilnih aviona s oko 3.000 tona oružja i streljiva. Tim je avionima, osim hrvatskog oružja, prevoženo i oružje iz drugih europskih država, čije su prikupljanje organizirale Sjedinjene Američke Države.

 

Iz hrvatskih vojnih skladišta u Siriju su, između ostalog, otišli raketni bacači M79 i RPG-22, ručni bacači granata RBG-6, kao i bestrzajni topovi M60.

 

Američki plan je bio da naoružaju sirijske redove koje imaju pod kontrolom, a koji su se borili protiv sirijskog predsednika.

 

No, nekoliko meseci nakon otkrića ovih pošiljki iz Sirije su počele stizati informacije da je oružje došlo u ruke militantnih islamističkih organizacija.

 

Militantna skupina Ahrar al-Šam, jedna od najpoznatijih i najsnažnijih radikalnih islamističkih skupina među sirijskim pobunjenicima, objavila je video u kojem njeni pripadnici koriste oružje iz hrvatskih vojnih skladišta.

 

To je potvrdio i njihov portparol, koji je rekao da dele oružje sa Slobodnom sirijskom vojskom. Oružje koje je preko Zagreba stiglo u Siriju dospelo je i u ruke Brigade mučenika Jarmuka.

 

Činjenica da bi oružje moglo završiti u rukama pripadnika militantnih pokreta tada je užasavala najviše zapadne političare.

 

Strah se, očito, pokazao opravdanim.

 

U ovom trenutku nepoznata količina oružja koje je bilo namjenjeno Slobodnoj sirijskoj vojsci u rukama je pripadnika ISIL-a. I ta izrazito militanta organizacija učstvovala je u borbama u Siriji gdje su njeni pripadnici izvršili najokrutnije zločine protiv civila.

 

 

Potom su svoje borce premestili u Irak, gde se bore protiv iračkih šhiita te su praktički zauzeli gotovo celi prostor severnog Iraka i došli nadomak Bagdada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here