Irak se pretvara u noćnu moru SAD

0

Vođa Islamske države Iraka i Levanta Abu Bakr al-Bagdadi, kojeg su njegovi sledbenici proglasili "kalifom", pojavio se u subotu prvi put na video snimku koji su na internet postavili džihadisti i pozvao sve muslimane na "poslušnost". Džihadistički vođa uputio je taj poziv tokom molitve u petak u Mosulu, drugom po veličini iračkom gradu, koji su njegovi borci osvojili tokom ofanzive pokrenute 9. juna u kojoj su osvojili velike delove iračke teritorije. Njegovo pojavljivanje u jednoj od mosulskih džamija na nedeljnoj molitvi u petak velika je promena u njegovom ponašanju jer je dosad delovao iz senke.
– Ja sam određen za vašeg vođu, ali nisam bolji od vas i ako mislite da sam u pravu, pomognite mi, a ako mislite da sam u krivu, savetujete me i uputite na pravi put – poručio je Abu Bakr al Bagdadi, rođen 1971. u Samari, severno od Bagdada.
– Budite mi poslušni isto kao što ste poslušni Bogu u vama – dodao je vođa džihadista.

Etnička podela
Kriza u Iraku posledica je frustracije sunita koji su kao manjinski narod vekovima vladali većinskim šiitima, a koji su sada predmet osvete. Takođe, Kurdi posle zauzimanja naftom bogatog Kirkuka planiraju da u jednom trenutku proglase nezavisni Kurdistan, dok šiiti koji sada dominiraju Irakom uz podršku Irana nastoje da sačuvaju neprikosnovenu vlast koju nemaju nameru da dele s drugim Iračanima.

Lider džihadističke grupe Islamska država, Abu Bakr al Bagdadi, naredio svim muslimanima da ga poslušaju na svom prvom video snimku na društvenim mrežama. Bagdadi, koji je 29. juna proglasio "kalifat" na teritoriji Iraka i Sirije, uputio je ovaj apel tokom propovedi održane u Mosulu na severu Iraka, gradu pod kontrolom ekstremista, preneo je AFP.
– Ja sam lider koji vas vodi iako nisam najbolji među vama, tako da ako smatrate da sam u pravu pomozite mi – rekao je Bagdadi.
Irak je suočen sa ofanzivom sunitskih ekstremista koji su u proteklim mesecima zauzeli znatne delove teritorije Iraka. Praktično između Iraka i Sirije više ne postoji granica i iako bezbednosni stručnjaci veruju da ekstremisti ne mogu da zauzmu Bagdad, jasno je da se ova bliskoistočna država deset godina od svrgavanja Sadama Huseina nalazi u haosu.
– Prema saznanjima CIA Al Bagdadi se jako dobro čuva. Vrhunski primenjuje sve mere skrivanja. Kad je reč o scenarijima za budućnost Iraka, mislim da imamo tri scenarija. Prvi je da se zemlja u krvavom građanskom ratu raspadne na tri države. Jednu u kojoj bi dominirali šiiti, i druge dve u kojima bi većinu činili Kurdi odnosno suniti. Drugi scenario je da se umeša Iran i to vojno, a sve kako bi podržao aktuelnu šiitsku vladu premijera Nurija al Malikija. Treći scenario je za nas najpovoljniji, a to je da se zemlje regiona, uključujući i Iran, angažuju na stabilizaciji Iraka i stvaranje vlade koja bi uvažila etničke različitosti. Nažalost, mislim da je scenario raspada najizgledniji – izjavio je Majkl Morel, donedavni zamenik direktora CIA.
U međuvremenu je američki predsednik Barak Obama poslao još 300 "savetnika" u Irak, čime je njihova brojka za samo nekoliko nedelja od 300 narasla na 750. Iako administracija u Vašingtonu tvrdi da nema nameru da se ponovo vojno angažuje u Iraku, izvesno je da će vojno prisustvo SAD biti itekako vidljivo. Da stvar bude gora, Amerikanci su u nekoj vrsti šizofrene pozicije. S jedne strane u Siriji potpomažu sunitske borce protiv šiitskog režima Bašara al Asada koji iza leđa ima Teheran, dok u Iraku Amerikanci mole Iran da im pomogne u zaustavljanju tih istih sunitskih ekstremista.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here