Italijanska nagrada srpskoj novinarki

0

 

Mila Mihajlović sa italijanskim domaćinima

U magičnoj atmosferi srednjovekovnog dvorca na brdu Čeruljo u srcu Toskane, u utvrđenju porodice Mediči – Montekarlo di Luka, u subotu 30. septembra je održana ceremonija dodele književnih nagrada za 2014. godinu književnog konkursa "Čeruljo". Ovaj konkurs je ustanovila italijanska Nacionalna unija oficira (koja okuplja sve italijanske aktivne i neaktivne oficire i borce) pre četiri godine, s namerom da nagradi najbolja godišnja književna ostvarenja u domenu bezbednosti i odbrane zemlje. Ovom prilikom žiri je odlučio da Specijalnu nagradu godine dodeli novinarki RAI Mili Mihajlović za knjigu "Za Srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča", kao priznanje za izuzetan doprinos istoriji.
– Ponosim se i velika mi je čast što sam baš ja dobitnik ovog uglednog priznanja. Jer, knjiga je svedočenje i dug zahvalnosti našim precima za veličanstvenu pobedu nad mrakom i zlom sile i nepravde – izjavila je Mila za naš list.
"Za Srpsku vojsku – jedna zaboravljena priča" je dvojezično italijansko-srpsko reprint izdanje originalnog italijanskog vojnog dokumenta iz februara 1917. godine. Knjiga je izašla iz štampe prošlog aprila u izdanju Generalštaba Vojske Italije. Rečju i slikom vraća sećanje na epopeju albanske golgote i evakuacije srpske vojske i naroda iz Albanije, u čemu je najveći udeo i odgovornost snosila Italija. Mila Mihajlović je uspela da svedočanstvo o ovom nezaboravnom herojstvu otrgne zaboravu i da dosad nepoznatom arhivskom građom popuni istoriografske praznine. Upravo je ovim delom u čast srpske herojske vojske Italija ove godine otpočela svečano obeležavanje 100. godišnjice od početka Velikog rata.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here