EPA/Patrick Seeger
Antonio Tajani

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani ocenio je da je „ozbiljna greška“ Zapada što je dozvolio da bivši libijski lider Moamer Gadafi bude ubijen tokom Arapskog proleća 2011. jer je njegova smrt izazvala nestabilnost u severnoj Africi.

“To je bila veoma ozbiljna greška. Pustiti da Gadafi bude ubijen. On možda nije bio šampion demokratije, ali sa njegovim krajem, politička nestabilnost je stigla u Libiju i Afriku“, rekao je Tajani prisustvujući letnjem forumu u gradu Luka na severnoj obali Toskane, prenosi agencija Ansa.

Prema njegovim rečima, Italija je zahvaljujući sporazumima sa Gadafijem uspela da zaustavi migracione tokove, a situacija je bila mnogo stabilnija.

“Bio je definitivno bolji od onih koji su došli posle njega. Posle njega je došao terorizam, Muslimanska braća “, rekao je Tajani, a njegova izjava o Libiji izazvala je aplauze u sali.

Gadafija su ubili pobunjenici 20. oktobra 2011. godine, podseća italijanska agencija.

2 COMMENTS

  1. Gadafi je bio garant mira i Libijci su super zivjeli sa njim na celu. Ovo je zaista velika, ozbiljna i nepopravljiva greska.

  2. Ogroman državni novac Libija je držala u italijanskim bankama
    Sve je to oteto po receptu NATO amerika
    Zbog toga su ga ubili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here