IZ DANA U DAN

0

18. avgust
-1935. Najbolji jugoslovenski fudbaleri gostovali su u Katovicama, gde su u prijateljskom susretu savladali Poljsku sa 3:2. Domaćini su golovima Matijaža u 24. i Petereka u 35. minutu poveli sa 2:0, ali "beli orlovi" su preokretom stigli do pobede. Strelci su bili Aleksandar Živković u 60. i 61. i Branislav Sekulić u 81. minutu.


19. avgust

-1973. Rođen je Marko Materaci, nekadašnji fudbaler Intera i reprezentativac Italije, godinama jedan od najboljih defanzivnih igrača Evrope. Ipak, na naslovnim stranama svetskih medija nije se našao zbog dobrih igara već sad već čuvenog incidenta u finalu SP u Nemačkoj 2006. Tada je legendarni Francuz Zinedin Zidan dobio crveni karton pošto je udario glavom Materacija, koji ga je prethodno verbalno isprovocirao vređajući mu sestru.


20. avgust

-1996. U 1. kolu kvalifikacija za kup UEFA fudbaleri Partizana otputovali su u Bukurešt, da posle beogradskih 0:0 u revanšu sa Nacionalom pokušaju da izbore plasman u narednu rundu takmičenja. Ambicije crno-belih, međutim, srušio je Mosesku već u 6. minutu, kad je savladao Damjanca i postigao jedini gol na utakmici.


21. avgust

-1993. Fudbaleri Milana i Torina odigrali su finale italijanskog Superkupa pred 25.000 oduševljenih navijača, mahom Amerikanaca italijanskog porekla, na stadionu "Robert Kenedi" u Vašingtonu. Trofej su osvojili roso-neri golom Marka Simonea, a najbolji igrač bio je Dejan Savićević.

22. avgust
-1996. Pošto je prvi susret na "Marakani" završen bez golova, u revanš susretu kvalifikacija za Kup pobednika kupova, Crvena zvezda je u Škotskoj remizirala sa Hartsom – 1:1 i prošla u 1. kolo. Temperamentnu publiku u Edinburgu u očaj je pogotkom za crveno-bele bacio Vinko Marinović.

23. avgust
-1980. Preminuo je Gerhard Hanapi, jedan od najboljih austrijskih fudbalera svih vremena. Igrao je 93 puta za nacionalni tim i učestvovao na dva SP. Klupsku karijeru proveo je u dresu bečkog Rapida (1950-65), sa kojim je sedam puta bio prvak države. Po završetku karijere radio je kao arhitekta. Projektovao je Vest stadion u Beču, koji je posle njegove smrti dobio naziv "Ernst Hapel".

24. avgust
-2000. Pošto su u prvom susretu savladali ekipu Tulevika sa 5:1, fudbaleri Napretka su na revanš susret 1. kola kvalifikacija u estonski Viljandi otišli u dobrom raspoloženju i rutinski izborili remi – 1:1.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here