Iz Konga doneo malariju?

0

Nacija odahnula: Ebola ipak nije stigla do Australije
 

On je izolovan u specijalnoj sobi sa negativnim pritiskom i nadgledao ga je svetski poznati stručnjak za infektivne bolesti dr Džon Gerard, saopštila je predstavnica Zdravstva Kvinslenda. Dr Gerard je, međutim, posle prvog pregleda, kazao da je "veoma malo verovatno" da je reč o eboli.

 

I dok je čitava nacija bila u stanju iščekivanja potvrde da li je reč o prvom Australijancu koji je oboleo od smrtonosne bolesti, iz bolnice su javili da on "u stvari nije bolestan".

Reč je o Majklu Volšu koji potiče iz Vorvika u Zapadnoj Australiji. On je, u stvari, tokom prethodne noći uhapšen zbog neovlašćenog ulaska u turistički kompleks u srcu Surfers paradajza. Ujutro je izveden pred sud gde mu je odobreno oslobađanje uz kauciju i tada je policajcima rekao da je bolestan. Preventivno je pozvana Hitna pomoć. Onda je otkriveno da se upravo vratio iz Konga.

 

JANG: Zdravstvena služba na nivou

Uveče, šefica zdravstvene službe Kvinslenda dr Dženet Jang i zvanično je potvrdila da su testovi kod pacijenta dali negativan rezultat na ebolu.
– Želim da se zahvalim zdravstvenom i ambulantnom osoblju koje je učestvovalo u brizi oko pacijenta. Oni su uradili dobar posao i poslužili da se javnost uveri da su naši planovi za postupanje u hitnim slučajevima dobri i da se ljudi mogu pouzdati u zdravstvenu službu. Želim da zahvalim i medijima što su pomogli da se umire strahovanja zajednice – ovo je bilo za nas veoma važno iskustvo – rekla je ona.

Tokom dana, čekalo se na rezultate testova uzetih i na malariju, deng groznicu i druge tropske bolesti.

Dr Gerard je kazao da je groznica glavni simptom ebole i da uprkos tome što je pacijent rekao da je imao groznicu, doktori još treba da potvrde informacije.

– On u stvari nije posebno bolestan i ne želim da kažem da to nije tačno, već obavljamo testove. Ali moram da naglasim da je rizik ekstremno mali – kazao je doktor, ističući da čovek verovatno ima malariju, ali da rezultate čekaju.
Šef policije Gold Kosta Des Lejsi rekao je da je čovek bio sam u ćeliji posle hapšenja, ali da je čuvarsko osoblje iz predostrožnosti "očišćeno po propisima".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here