pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kolena su deo tela koji uzimamo zdravo za gotovo, ali ako patite od bolova u njima, onda ste vrlo svesni koliko ih koristimo i koliko su važna.

Prema dr Landonu Uetzu, najčešći uzrok bola u kolenima je prekomerna upotreba.

“Bol se najčešće javlja kada povećamo nivo telesne aktivnosti, a telo za to nije spremno. Na primer, ako neko ko vodi sedeći način života počne da igra fudbal nekoliko dana nedeljno, može početi da oseća bolove u kolenima”, rekao je za SheFinds.

Fizikalna terapeutkinja Keri A. Lamb kao druge moguće uzroke bolova u kolenima ističe disfunkciju kuka ili gležnja.

Lekari se slažu da postoje neke stvari koje treba da izbegavamo ako se borimo s bolovima u kolenima.

“Iako vežbanje može biti korisno ako imamo blage simptome, nema naučnih dokaza da treba trpeti jaku bol. Za mnoge ljude je upravo preterana upotreba uzrokovala bol. Takođe, treba izbegavati trčanje ili skakanje. Silina udarca o tlo opterećuje tetive u kolenu, zbog čega se upala može pogoršati”, tvrdi dr Uetz.

“Ako vas tokom aktivnosti koleno ne boli, ali drugi dan vam je teško čak i da hodate, trebalo bi da modifikujete telesnu aktivnost sledeći put kad je budete radili. Na primer, umesto trčanja, odlučite se za hodanje i tako ćete smanjiti pritisak na kolena”, savetuje lekar.

Ako je bol u kolenu povezana s artritisom, a ne s povredom, važno je nastaviti s kretanjem – obično kroz neku aktivnost koja je malo lakša za zglobove, poput hodanja ili vožnje bicikla. U svakom slučaju, o svakoj boli ključno je porazgovarati sa svojim lekarom koji će odlučiti o mogućnostima lečenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here