Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Loše planiranje od strane vladinih službi dovelo je do kašnjenja u izdavanju australijskih pasoša i čekanja u redovima nakon pandemije kovida, utvrdila je zvanična revizija. U izveštaju se navodi da „vladini zvaničnici nisu pravilno planirali nagli rast potražnje za novim pasošima, kada su se australijske međunarodne granice ponovo otvorile nakon pandemije“. To je izazvalo velika kašnjenja i duge redove, navodi se u revizorskom izveštaju.

Ovaj dokument podnet je Saveznom parlamentu u sredu, a glavni revizor je utvrdio da isporuka pasoša od strane Ministarstva spoljnih poslova i trgovinu (DFAT) „nije bila efikasna“, imajući u vidu da je četvrtina zahteva nakon promene vlade u maju 2022. trajala duže od šest nedelja.

U izveštaju Australijske nacionalne revizorske službe (ANAO) navodi se da su zahtevi za pasoše značajno opali usled zatvaranja granica tokom kovida, ali je potražnja odmah počela da raste kada su granice ponovo otvorene u novembru 2021, s porastom broja zahteva od 22 odsto po kvartalu.

Rečeno je da je modeliranje DFAT-a još u decembru 2020. pokazalo da će doći do „nagomilane potražnje“, ali ni tada ministarstvo nije angažovalo, niti na vreme obučilo dodatno osoblje kako bi se izbegao veliki zaostatak u obradi zahteva za putne isprave.

DFAT je pre kovida u proseku obrađivao 865 pasoša po zaposlenom službeniku s punim radnim vremenom, a ova brojka je pala na svega 384 po čoveku u finansijskoj 2022-23. godini. Reč je o smanjenju produktivnosti od čak 56 odsto.

Revizorska služba ANAO je takođe uočila nedavne propuste u procenama koje DFAT daje o vremenu čekanja na izdavanje pasoša.

„Iako se cilj interne obrade od 10 radnih dana nije promenio, do oktobra 2021. savet klijentima o tome koliko dugo će čekati na pasoš bio je tri nedelje, a promenjen je u ’do šest nedelja’ od novembra 2021. do maja 2022, dok je od juna procena ponovo korigovana u ’minimum šest nedelja’”, navodi se u izveštaju ANAO.

Ministarstvo spoljnih poslova ima cilj da obradi 95% rutinskih zahteva za pasoše u roku od 10 radnih dana, ali revizorski izveštaj kaže da DFAT nije ispunilo taj cilj u čak tri od poslednjih pet godina.

U izveštaju se navodi da je obrada 24 odsto aplikacija između juna 2022. i juna 2023. trajala duže od šest nedelja. ANAO je zbog toga dao devet preporuka za povećanje efikasnosti vremena i resursa, kao i za poboljšanje u postupanju sa žalbama i bolje merenje indikatora učinka. Kako je objavljeno, DFAT je pristao na svih devet.

Vršilac dužnosti sekretara Ministarstva spoljnih poslova Kreg Meklohlan rekao je u odgovoru da je DFAT „posvećen poboljšanju usluga izdavanja pasoša“, ukazujući na „neefikasnost koju stvaraju stare tehnologije i nedostatak digitalnih mogućnosti“.

Laburisti: Kriva je prethodna vlast

Uprkos izveštaju ANAO u kojem se navodi da su problemi nastupili nakon izbora u maju 2022, pomoćnik ministra spoljnih poslova Tim Vots okrivio je bivšu koalicionu vladu što nije pripremila australijski biro za pasoše za „potpuno predvidljiv porast potražnje“.

– Vlada prihvata sve preporuke iz izveštaja i već je preduzela korake da popravi nered koji je ostavila prethodna vlast“, rekao je Vots, dodajući da je Biro za pasoše izdao rekordnih 3,1 milion putnih isprava u finansijskoj 2022-23.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here