Jaki usisivači su prošlost

0

Novo pravilo EU koje ima cilj da spreči nepotrebnu potrošnju električne energije od danas šalje u prošlost usisivače čija je snaga veća od 2.000 vati. Ova odluka ima cilj da olakša kupcima mogućnost izbora uređaja koji štede struju, a koji su podjednako efikasni kao i oni jači. Od danas najjači usisivač koji može da se kupi imaće snagu od 1.600 vati, a do 2107. godine ova granica biće još manja – svega 900 vati. Na svakom usisivaču proizvođač je obavezan da prikaže dodatne parametre, kao što su na primer nivoi sposobnosti pojedinog modela pri usisavanju tepiha ili čvrstog poda.

Pogodnost za montere
Velika novost za pojedine radnike u montaži jeste uvođenje minimalne dozvoljene zarade u iznosu od 10,25 evra na sat. Ova izmena odnosi se i na radnike koji nisu članovi nijednog sindikata, a minimalna cena rada odnosiće se i na firme koje imaju sedište u inostranstvu, ali svoje radnike šalju na rad u Nemačku.

 

– Najvažniji kriterijum je ipak emisija prašine – kaže Verner Šolc, rukovodilac odeljenja za kućne aparate pri udruženju proizvođača električnih uređaja ZVEI
, koji dodaje da već danas postoje dobri modeli koji s malo snage postižu dobre rezultate.
Sakupljanje prašine slabijim usisivačima nije jedina novina koja Nemce čeka od 1. septembra. Donet je novi zakon koji preciznije reguliše šta je to podmićivanje državnih službenika. Donošenje ovog zakona inicirala je jedna presuda Ustavnog suda kojom je presuđeno da poslanici lokalne uprave nisu državni službenici. Samim tim na njih nije mogao da se primeni zakon protiv korupcije, pa su mnogi lokalni moćnici prošli nekažnjeno za primanje mita. Sada novi zakon definiše krivičnu odgovornost i za ovaj nivo nosilaca javnih funkcija.
Novost je i zakon koji olakšava postupak pri dobijanju uverenja o neosuđivanju. Do sada je bilo neophodno ovaj dokument zatražiti pismenim putem, a ubuduće će to moći da se uradi preko interneta, doduše samo ukoliko imate novu elektronsku ličnu kartu ili dozvolu boravka.
Promena ima i za vozače, pa će tako nova vozila od danas morati da ispune normu za izduvne gasove 6. Kod benzinskih motora snižen je nivo dozvoljenih azotnih izduvnih gasova na 60 miligrama po kilometru, kod dizel-motora je ova granica sada upola manja nego pre i iznosi 80 mg/km. Da bi ispunili ove kriterijume, pojedini motori će ubuduće morati da imaju specijalne katalizatore.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here