Jedan samit, puno pritisaka

0

Napustio samit zbog pritisaka: Vladimir Putin
 

"Ako (Moskva) nastavi da krši međunarodno pravo i (mirovni) dogovor  na koji se angažovala pre nekoliko nedelja, izolacija s kojom se suočila će se nastaviti", rekao je Obama na konferenciji za novinare na samitu privredno najrazvijenijih zemalja sveta G20 u Brizbejnu.

 

Samit G20 iz Putinovog ugla

 

1. Putin na Samitu G20 "pegla" odnose sa Zapadom

2. "Zapadu bi sankcije Rusiji mogle da se obiju o glavu"

Dejvid Kameron je ocenio da su SAD i EU poslale "jasnu poruku" o načinu na koji će svetske sile pristupiti ukrajinskoj krizi u sledećih nekoliko meseci ili godina.

 

"Nastavićemo da vršimo pritisak i, ako Rusija nastavi da destasbilizuje Ukrajinu, uslediće druge mere (sankcija)", rekao je Kameron.

 

Zbog jakih tenzija između SAD i EU, s jedne, i Rusije, s druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin napustio je samit G20 pre zvaničnog završetka, ali je ipak ocenio da je skup najjačih privreda sveta protekao u "konstruktivnoj atmosferi".

 

"Istina je da se naši stavovi po nekim pitanjima razlikuju, ali razgovori su bili kompletni, konstruktivni i više nego korisni", rekao je Putin na konferenciji za novinare pred povratak u Moksvu.

 

On je kazao da je tema bilateralnih sastanaka pre svega bila kriza u Ukrajini i sankcije koje je Zapad uveo Moskvi. "Sankcije su štetne za ceo svet, to je ono što je generalno
prihvaćeno", rekao je Putin, dodajući, međutim, da je "zadovoljan" rezultatom samita i atmosferom.

 

Od petka, uoči otvaranja samita G20, predstavnici SAD, Australije i Velike Britanije nisu birali reči govoreći o Rusiji, koju su nazvali "pretnjom za ceo svet".

 

Prema pisanju kanadskih medija, premijer Stiven Harper direktno je napao Putina, rekavši mu da ima "samo jedno" da mu kaže, a to je da treba da ode iz Ukrajine.

 

Putin je na marginama samita razgovarao s Kameronom, francuskim predsednikom Fransoaom Olandom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

 

Rusi opozvali diplomatu nemačke ambasade u Moskvi

Putin sa Merkelovom i Junkerom

Ruski predsednik Vladimir Putin je na sastanku sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom detaljno objasnio ruske stavove kada je reč o Ukrajini.

 

"Fokusirajući se na situaciji na jugoistoku Ukrajine, Putin je na sastancima detaljno objasnio ruski pristup celoj problematici", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je dodao da su razgovori Putina sa Merkelovom i Junkerom usledili nakon večernjeg programa u okviru samita G20.

 

Inače, Rusi su u subotu opozvali diplomatu nemačke Ambasade u Moskvi koji je nekoliko godina radio u političkom odeljenju Ambasade, što je nemačka Vlada "osudila" kao nezakoniti čin.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here